A helyi választott tisztségviselők különnyugdíjának eltörlését kezdeményezte az USR

Törvénytervezetet nyújtott be a parlamentbe a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) a polgármesterek, alpolgármesterek, megyei tanácselnökök és tanácselnök-helyettesek 2021. január 1-jétől esedékes különnyugdíjának eltörléséről.

Hétfői sajtótájékoztatóján Ionuţ Moşteanu USR-s képviselő rámutatott, 2019-ben az akkor Viorica Dăncilă vezette szociáldemokrata kormány a 2019/57-es sürgősségi rendelettel különnyugdíjhoz juttatta a helyi választott tisztségviselőket. A 2020-as költségvetési törvényhez benyújtott módosító javaslattal az USR-nek sikerült elérnie, hogy halasszák 2021. január 1-jére a jogszabály gyakorlatba ültetését.

Ettől a dátumtól azonban a polgármesterek, alpolgármesterek, megyei tanácselnökök és tanácselnök-helyettesek igényelhetik a különnyugdíjat, és ezt - véli a képviselő - meg kell akadályozni az erről szóló törvény hatályon kívül helyezésével.

A hétfőn benyújtott tervezet egyik kezdeményezője, Florina Presadă szenátor kiemelte, a választott tisztségviselőknek megszavazott különnyugdíjak törölhetők el a legkönnyebben, egyrészt azért, mert az erről szóló jogszabály még nem lépett hatályba, másrészt mert az alkotmánybíróság már határozatot hozott más, a polgármesterek különnyugdíjának eltörléséről szóló tervezetek kapcsán, és alkotmányosnak ítélte azokat.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?