Kelemen Hunor: a nyugdíj maximum a nettó fizetés 75 százaléka kellene legyen

Kelemen Hunor kormányfőhelyettes úgy nyilatkozott kedd este a B1 TV-nek, hogy véleménye szerint a nyugdíj összege nem haladhatná meg a nettó fizetés 75 százalékát, és hogy azok a jelenlegi nyugdíjak, amelyek meghaladják a fizetés összegét, nem méltányosak.

Kelemen kifejtette, hogy azokat a szakmai kategóriákat, amelyek bizonyos korlátozásokkal járnak (mint például a bírák, polgármesterek, parlamenti képviselők, rendőrök, katonák), a járulékfizetési elven túl további pontokkal lehet kompenzálni a nyugdíj kiszámításakor, de erről a román államnak döntést kell hoznia.

„Vannak olyan nyugdíjak, amelyek magasabbak, mint a bruttó fizetés, ezért 30-40-50 ezer lejig jutunk havonta, és ez nem igazságos. A nettó fizetés legfeljebb 75 százaléka lehet a nyugdíj. Így csinálják a németek, így csinálják a franciák. 70 és 75 százalék között, egyesek elmennek 76-77 százalékig. Sok országban így különböztetik meg és jutalmazzák ezeket a szakmai kategóriákat. Mi kerüljük ezt a témát" – mondta a miniszterelnök-helyettes.

Kelemen arra is emlékeztetett, hogy a koalíción belül munkacsoportot hoztak létre e nyugdíjkategóriák kérdésének vizsgálatára.

banner_fqCTjirk_Double Rise 3oo.jpg
banner_slFPWcPP_WhatsApp Image 2021-07-23 at 15.48.23 79o.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?