Nő a bírák és ügyészek fizetése – a miniszter szerint jogerős ítéletek kötelezik erre a kormányt

Nem az igazságügyi minisztérium kezdeményezésére nőtt az igazságszolgáltatásban dolgozók bére és különnyugdíja, hanem jogerős ítéletek kötelezték erre a lépésre a kormányt – közölte Cătălin Predoiu miniszter.

A tárcavezető a bírák és ügyészek fizetésemelése, illetve a szolgálati nyugdíja növelése kapcsán foglalt állást. Közleményében emlékeztetett arra, hogy a közalkalmazottak bérét és a nyugdíjakat az elmúlt tíz évben elfogadott törvények sorozata szabályozza. Mivel e törvények nem voltak összhangban egymással, több közalkalmazott – köztük a bírák és az ügyészek – is beperelték a kormányt. Több száz perben jogerős ítélet született, és az alkotmánybíróság is az érintettek javára döntött az ügyben.

Ezek az ítéletek arra kötelezték a kormányt, hogy egységes együtthatóval emelje az igazságszolgáltatásban dolgozók bérét – fejtette ki Cătălin Predoiu. Januártól az ágazati referenciaérték 465 lejről 605 lejre nőtt, és ez alapján számolják ki a béreket, a speciális nyugdíjak pedig az ágazati fizetéshez mérten nőnek.Hol az igazság? | Illusztráció: Agerpres/EPA

Predoiu hozzátette: miniszterként a szerepe mindössze annyi volt, hogy egy rendeletben előírta a másodlagos és harmadlagos hitelutalványozó intézményeknek a jogerős ítéletek alkalmazását, és a költségvetési törvény alapján forrásokat – mintegy 80 millió lejt – is kiutalt a bírák és ügyészek fizetésének növeléséhez. Cătălin Predoiu úgy vélte: a hasonló helyzetek elkerülése érdekében külön törvénynek kellene szabályoznia az igazságszolgáltatásban dolgozók bérezését.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?