Értékben nőtt az elektronikai termékek hazai piaca, mennyiségileg csökkent

A drága termékek iránti kereslet nőtt tavaly, ellenben a középkategóriások iránti csökkent.

Értékben nőtt, azonban mennyiségileg visszaesett tavaly az elektronikai cikkek forgalma, írja a Ziarul Financiar (ZF). A hűtőszekrényekből, nyomtatókból, robotporszívókból, elektromos fogkefékből, asztali számítógépekből és táblagépekből származó árbevétel 15-20 százalékkal csökkent 2023 első kilenc hónapjában az előző év azonos időszakához képest, derül ki a Gfk piackutató cég adataiból.Fotó: Agerpres

A fritőzök eladásai ellenben közel megduplázódtak, a számítógépes konzolok és a hordozható hangszórók esetében pedig 69, illetve 37 százalékos volt a növekedés a vizsgált időszakban.

A 600 eurónál drágább okostelefonok eladásából származó bevételek 23,4 százalékkal nőttek, míg a drága, OLED típusú televíziók esetében 14 százalékos volt a növekedés. A Gfk adataiból az is kiderül, hogy a többi televízió tekintetében 6 százalékkal esett vissza az árbevétel.

„Polarizálódik a piac. Az megy, ami nagyon olcsó és ami nagyon drága. A középkategóriás termékek megszenvedik a helyzetet” – nyilatkozta Dragoș Sîrbu, a Flanco áruházlánc vezérigazgatója.

Dan Ostahie, a piacvezető Altex tulajdonosa azt mondja, hogy a növekedés látszólagos, kizárólag a drágulás számlájára írható. „A mi ágazatunkban minimális áremelkedések voltak, de idővel ezek összeadódnak. Ha évről-évre követjük, akkor láthatóak a drágulások, nőtt az átlagár. Az eladott termékek száma azonos, vagy kicsivel kisebb, azonban az értékük nagyobb” – nyilatkozta Ostahie a ZF-nek. Ez azt jelenti, hogy mennyiségileg a csökkenések nagyobbak, a növekedések pedig mérsékeltebbek, mint azt az árbevétel alakulása mutatja.

Az elmúlt másfél évtizedben az elektronikai cikkek piaca folyamatosan nőtt, jelenleg évi 5 milliárd euró körüli  szinten van.  

Kapcsolódók

Kimaradt?