Decemberben 3,5 milliárd eurót hagytunk a boltokban

2,4 milliárd euróra ettünk és ittunk decemberben, játékból 60 millió eurónyi került a karácsonyfa alá.

Rekordösszegű bevételeik voltak decemberben a kereskedőknek. A fő áruházláncoktól származó adatok alapján a Ziarul Financiar gazdasági napilap úgy becsüli, hogy 3,5-3,7 milliárd euró (16 milliárd lej) értékben vásároltak a romániai fogyasztók az év utolsó hónapjában.

A legtöbb pénzt, mintegy 2,4 milliárd eurót, élelmiszerre és italra költöttük. 260-340 millió euró ruhára és lábbelire ment el, kozmetikumokat pedig 150 millió euró értékben vásároltunk. Elektromos, elektronikai és számítástechnikai termékek 600 millió euró értékben találtak gazdára, bútorból és lakberendezési termékekből pedig 70-160 millió eurónyi kelt el. Játékok 60 millió értékben kerültek a karácsonyfa alá.

Bár decemberben minden áruházat és boltot megrohamoznak a vásárlók, az utolsó hónap súlya a teljes évi forgalomban ágazatonként nagymértékben eltérő. Az általános fogyasztási javakat forgalmazó áruházláncokban az éves eladások 10-20 százaléka esik decemberre, az arány a hipermarketek esetében a legnagyobb. A 12 hónap leforgása alatt eladott kozmetikumoknak 15 százaléka decemberben kerül a kosárba, míg a ruhák és lábbelik esetén ezen arány elérheti a 17 százalékot is. Leginkább mégis a játékok és az elektromos, illetve számítástechnikai termékek gyártói és forgalmazói számára számít aranybányának az év utolsó hónapja, melyre az eladások 30 százaléka esik. Ez utóbbi kategória számít a leginkább szezonálisnak, november részesedése az éves forgalomból szintén 30 százalék, az újabban már egy teljes hétvégére kiterjesztett Black Friday-nak köszönhetően.

A teljes hazai kiskereskedelmet tekintve, az év második legjobb hónapja az, melyre az ortodox húsvét esik.

Romániában tavaly mintegy 16 milliárd euró értékben vásároltunk élelmiszert és italt, 2 milliárd euróra elektromos és számítástechniki termékeket, 1 milliárd euróra pedig kozmetikumokat.

Kapcsolódók

Kimaradt?