A lakosság többsége kordában tartja kiadásait az ünnepek alatt

Kerülik a költséges kirándulásokat, a lakosság túlnyomó többsége inkább otthon tölti a karácsonyát. Az Agerpres hírügynökség által idézett felmérés szerint 77 százalékuk sehova nem szándékozik elutazni az ünnepek alatt, ugyanakkor a megkérdezettek 40 százaléka a jövedelmének egyharmadát költi el a karácsonyi bevásárlásokra.

A megkérdezetteknek alig 12 százaléka biztos abban, hogy az ünnepek alatt hosszabb belföldi vagy külföldi kiránduláson vesz részt.

Tíz válaszadóból négy az átlagos heti vásárlások ellenértékénél nem költ nagyobb összeget az ünnepi bevásárlásokra – ez az összeg a jövedelme egyharmadának felel meg. A válaszolók 14 százaléka egyenesen kevesebbet tervez költeni, mivel a szélesebb családdal közösen ünneplik a karácsonyt, így pedig a költségek is megoszlanak – áll az egyik hitelintézet megrendelésére készült felmérésben.  

A megkérdezettek 65 százaléka semmit nem bíz a véletlenre és időben elkészíti a bevásárlási listát, ugyanakkor minden megtesznek annak érdekében, hogy a tervezett költségkeretet ne lépje túl.  29 százalékuk alkalomszerűen vásárol és inkább az ünnepre költ, mintsem tartalékoljon.  A megkérdezettek 43 százaléka azt állítja, hogy már félre van téve a bevásárlásokra szükséges összeg, szükség esetén a decemberi jövedelmükből még kiegészítik azt.

Kapcsolódók

Kimaradt?