Elegük van a politikai játszmákból, levelet írtak az üzletemberek Iohannisnak

A vállalkozók emlékeztették az államfőt, kötelessége tenni azért, hogy véget érjen a kormányválság.

Ha burkoltan is, de arra szólították fel a legbefolyásosabb üzletemberek Klaus Iohannist, hogy viselkedjen államelnökként, nem pedig úgy, mintha a PNL vezetője, illetve az aktuális miniszterelnök, Florin Cîțu pártfogója volna. A 200-nál több üzletembert tömörítő Romanian Business Leaders (RBL) nyílt levélben emlékezteti az államelnököt arra, mit mondott 2020 decemberében, az új kormány beiktatásakor: „A román állampolgároknak meg lett ígérve az állam átalakítása, fontos reformok az egészségügy, az oktatás, a nagy nyilvános rendszerek területén, a bürokrácia csökkentése, de a járvány leküzdése, az oltási kampány, a gazdaság újraindítása, az adófizetők iránti tisztelet is. Mindezt meg fogják kapni, meg kell kapniuk”.

A vállalkozói érdekvédelmi szervezet ezen ígéretek betartására jelenleg semmi esély. „Ma ezek fedezet nélküli szavak, mivel az elhúzódó politikai válságban, ami kirajzolódik, s aminek nem látszik a megoldása, semmi tartós nem fog épülni. (…) Elnök úr, az ok, ami miatt Önhöz intézzük ezt a levelet az, hogy az Elnöki Hivatalnak kötelessége helyreállítani a stabilitást és a politikai osztályba vetett bizalmat, élve a politikai erők közti közvetítés alkotmányos jogával, Románia érdekeit helyezve az első helyre. Ezt várják Öntől ennek az országnak az állampolgárai, ezt szeretnénk mi, vállalkozók is” – írja az RBL.

Az üzletemberek szervezete szerint a Cîțu-kabinet eddigi működése során nem sok valósult meg a beígért reformokból, ami pedig elindult, most az is megreked az ország számára terméketlen politikai harcok miatt. A versenyszféra azt várja, hogy profi módon kivitelezzék az országos helyreállítási tervet, egyszerűsítsék és digitalizálják a közigazgatást, illetve korszerűsítsék az oktatást.

„Nem tehetünk úgy, mintha nem látnánk az orrunk előtt a ködöt. (…) Azt akarjuk, hogy nyilvánvalóvá váljon a vállalkozók felháborodása amiatt, ami a kormányzásban történik” – jelentette ki Dragoș Petrescu, vendéglátóipari nagyvállalkozó a Romanian Business Leader csúcstalálkozójának megnyitóján, ahol a nyílt levelet elfogadták.

(Nyitókép: summit.rbl.ro)

Kapcsolódók

Kimaradt?