Drágulnak az üzemanyagok július 1-től

Hiába csökken a kőolaj ára, ha jelentős mértékben nőni fog a benzin és a gázolaj jövedéki adója.

Jelenleg 6,99 lej a standard benzin legalacsonyabb ára a romániai kutaknál, legalábbis a monitorulpreturilor.info portal adatai szerint. A gázolaj esetében 7,08 lejnél kezdődnek az árak.Fotó: Pixabay

Az elmúlt hetekben csökkent az üzemanyagok ára idehaza, s várhatóan a tendencia kitart a hónap végéig, annak köszönhetően, hogy olcsóbb lett a kőolaj a világpiacon. A Brent nyersolaj hordónkénti ára május 17-én még 83,98 dollár volt, június 4-én azonban már csak 77,61 dolláros áron kereskednek vele.

A kedvező folyamat ellenére július 1-től az autósok az üzemanyagok drágulásárab számíthatnak. Ennek semmi köze nincs a világpiacon zajló folyamatokhoz, hanem a Ciolacu-kabinet által a tavalyi év végén elfogadott salátatörvény következménye. A kormány úgy döntött, hogy január 1-én és július 1-én az üzemanyagok jövedéki adója az inflációs ráta felének megfelelő arányban nő.

Az év elején az gázolaj jövedéki adója literenként 26, a benziné pedig 29 banival emelkedett. Július 1-én ennél nagyobb drágulás lép majd életbe, a benzin jövedéki adója 43, míg a gázolajé 39 banival fog noni, írja a Hotnews.

Ez azt jelenti, hogy ha a hónap végéig nem változna az üzemanyagok ára, akkor július 1-én a legolcsóbb benzin literje nem 6,99 lej, hanem 7,42 lej lenne. A gázolaj ára 7,08 lejről 7,47 lejre módosulna.    

Kapcsolódók

Kimaradt?