Az egekbe röpítheti az üzemanyagok árát egy Izrael és Irán közti háború

Jelenleg 90 dollár körül van egy hordó nyersolaj ára, azonban a szakértők szerint, eszkaláció esetén 120 dolláros ár is elképzelhető. 

Április 16-án a hónap eleje óta ötödik alkalommal nőttek az árak a Petrom kutaknál, adta hírül az economedia.ro. A legnagyobb üzemanyag kiskereskedőnél bekövetkezett történések hűen tükrözik az egész piacon zajló folyamatokat. A monitorulpreturiloir.info árösszehasonlító portal adatai szerint a standard benzin ára jelenleg 7,31 lejnél kezdődik, a legolcsóbb gázolaj pedig 7,51 lej/liter.Fotó: Pixabay

Ezek még mindig számottevően elmaradnak a 2022 júniusának végén jegyzett csúcstól, amikor a benzin literje 8,69 lej, a gázolajé pedig 9,25 lej volt, azonban a közeljövőben további drágulásra számíthatunk.

Február 2-én még csak 77,33 dollár volt a Brent nyersolaj hordója, április 16-án azonban már 89,87 dollár, vagyis kevesebb, mint másfél hónap alatt 16,2 százalékkal drágult. Április 5-én még drágább volt az energiahordozó, akkor hordójával 91,17 dolláros átlagáron kereskedtek.

A világpiaci ár alakulása nagyban függ a közel-keleti fejleményektől, pomntosabban attól, mér-e válaszcsapást Izrael Iránra, s ha igen, milyen jellegűt és volumenűt. A zsidó állam ellen a hétvégén indított rakétaeső nem dobta meg a kőolaj árát.

Előre beárazták a támadást

A  Reuters szerint ennek azo ka az, hogy a piac már előre beárazta az Izrael elleni támadást, mivel a teheráni vezetés azt gyakorlatilag előre bejelentette. A befektetőket az is megnyugtatta, hogy a drónok és rakéták 99 százalékát lelőtték, és a maradék is igen csekély károkat okozott, írja a Világgazdaság.

A támadás nem követelt emberáldozatot sem, így talán visszafogottabb lesz Izrael válasza. De nyilvánvalóan nagyon sok még a bizonytalanság – nyilatkozta a Reutersnek Warren Patterson, az ING vezető árupiaci stratégája.Fotó: Pixabay

Irán jelenleg napi több mint 3 millió hordó olajat hoz a felszínre, amivel a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) harmadik legnagyobb termelője. Ha válaszképpen szigorúbban betartanák az atomprogramja miatt Iránra kivetett olajszankciókat, vagy Izrael az ország energetikai infrastruktúrájára mérne válaszcsapást, az a kínálat megcsappanásához vezetne a világpiacon, ebből fakadóan pedig dráguláshoz, emlékeztetett az ING a klienseknek írt hétfői jegyzetében.

Ha jelentős olajmennyiség esne ki a világpiacról, az Egyesült Államok felszabadíthat további mennyiséget a stratégiai tartalékból, és az OPEC is rendelkezik napi ötmillió hordót meghaladó kihasználatlan kapacitással. Az ING elemzése szerint ennek a kapacitásnak egy részét ismét termelésre fognák, ha az olaj ára jelentősen megugrana a feszültség hatására, mivel „az OPEC nem akarja, hogy túl magasra emelkedjenek az árak, hiszen az a kereslet összeomlásának kockázatával jár”.

Ennek ellenére ágazati elemzők szerint könnyen elképzelhető, hogy a feszültség hordónként száz dollárra és annál is magasabbra pörgeti az olajárat. Az iráni olajtermelő vagy exportáló létesítmények elleni bármilyen támadás száz dollárra viszi fel a Brent hordónkénti árát, a Hormuzi-szoros lezárása 120-130 dolláros szintre – nyilatkozta a CNBC-nek Andy Lipow, a Lipow Oli Associates elnöke.

A globális kőolajipar ráadásul a többéves alulfinanszírozás miatt ma veszélyeztetettebb, mint korábban volt, figyelmeztetett Josh Young, a Bison Interest olaj- és gázbefektetési vállalat portfóliómenedzsere. Így az ellátási lánc bármiféle zavara jóval száz dollár fölé röpítheti az árat.

Ha Irán eszkalálja a helyzetet, akkor az Egyesült Államok és szövetségesei nagy nyomás alá kerülnek, hogy ismét szigorítsák a teheráni olajipar ellen korábban bevezetett szankciókat, vélekedett David Bassanese, a tőzsdén kereskedett alapok vezető ausztrál szolgáltatója, a Betashares vezető közgazdásza. Az iráni olajexport nőtt az elmúlt években, mivel az Egyesült Államok „passzívan elfogadta, hogy ez segíthet nyomottan tartani a világpiaci olajárakat”.

A Financial Times jelentése szerint az Európai Uniós tagállamai új szankciókat fontolgatnak Teherán ellen, miközben minden létező diplomáciai csatornán keresztül nyomást is gyakorolnak Iránra az esetleges eszkaláció elkerülése érdekében, amelynek kockázatait jelentősen erősíti a hétvégi támadás.
A legfejlettebb ipari országokat tömörítő G7 csoport vasárnapi rendkívüli videós egyeztetésén a részt vevő európai országok – Franciaország, Németország, Olaszország és az Egyesült Királyság – egyetértettek, hogy három területre koncentrálnak: az iráni akció elítélésére és a szolidaritás kifejezésére Izraellel; potenciális szankciók kidolgozására; illetve minden eszköz felhasználására, hogy lehűtsék a kedélyeket.

A kőolaj világpiaci árának a változásai néhány hét eltolódással gyűrűznek be az üzemanyagok kiskereskedelmi áraiba. Március 22. óta a nyersolaj folyamatosan drágul, a közeljövőben tehát az autósok sok jóra nem számíthatnak akkor sem, ha Izrael, ígéreteivel ellentétben mégsem intézne támadást Irán területe ellen.

Az elmúlt 5 évben a nyersolaj ára 2022 márciusában és júniusában volt a csúcson, amikor a Brent hordónkénti ára kevéssel meghaladta a 123 dollárt.  

Kapcsolódók

Kimaradt?