banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Borbély Károly: sok víz lefolyik a Dunán, amíg két új vízerőművünk lesz rajta

Bolgár források szerint két dunai erőmű megépítésére vonatkozó memorandum aláírására készül a bukaresti és a szófiai kormány.

Románia és Bulgária két új dunai vízerőmű építését tervezi, adta hírül a sajtó, azon belül a Maszol is, szófiai kormányzati források alapján. Az elképzelések szerint az erőműveknek öt, maximum hat éven belül termelniük kellene.A vaskapui vízerőmű | Fotó: Facebook/Hidroelectrica

A szófiai információk értelmében a két kormány képviselői februárban találkoznak, hogy aláírják a beruházásra vonatkozó memorandumot. Román részről a projekt a vízerőműveket működtető állami vállalat, a Hidroelectrica égisze alatt futna.

Jóízű nevetés volt a reakciója Borbély Károlynak, a Hidroelectrica felügyelőbizottsági tagjának az első reakciója a neki szegezett kérdésre, hogy lehetségesnek tartja-e a hatalmas beruházás megvalósítását ilyen rövid határidőn belül. „Amennyi energetikai terv, stratégia és memorandum született az elmúlt évtizedekben, Romániának már a Marson is kellett volna egy termelő egységet építenie. Örülünk, hogy a bulgárok fejleszteni akarnak, de sok víz lefolyik még a Dunán, amíg két új vízerőművünk lesz rajta” – nyilatkozta a szakember a Maszolnak.

Elmondása szerint két ekkora kaliberű beruházásnak a megvalósítása már csak a szigorú és komplex környezetvédelmi előírások miatt is roppant körülményes. „A problémák, sokkal kisebb beruházások esetén is akkor kezdődnek, amikor elkészül a megvalósíthatósági tanulmány” – magyarázza Borbély Károly.

Véleménye szerint fölöttébb szükséges, hogy szülessenek a hazai energetikai termelési kapacitás fejlesztését célzó tervek, azonban a Hidroelectrica számára már az is eredmény, ha sikerül megoldania a már meglévő erőművek felújítását, fejlesztését.

Erre a vidrarui erőművet hozza fel példaként, melynek a korszerűsítésével már évek óta küszködik a Hidroelectrica. Mostanáig négy sikertelen tendert írtak ki, küszöbön áll az ötödik meghirdetése. Borbély Károly elmondása szerint egyre nagyobb problémát jelent, hogy már nemigen vannak olyan román cégek, amely alkalmasak lennének jelentősebb beavatkozások elvégzésére vízerőműveknél. Igaz, hogy a tender nemzetközi, azonban a külföldi cégek technológiailag jóval előttünk járnak, nemigen tudnak olyan műszaki megoldásokat kínálni, amilyenekre a hazai vízerőműveknél szükség van.

Bolgár források szerint a bukaresti és a szófiai kormány képviselői már több alkalommal egyeztettek a két vízerőmű ügyében. Az elképzelések szerint az egyiket a Duna Turnu Severin és Nikápoly (Nicopol) közti szakaszán építenék meg, a másikat pedig lejjebb, Călărași és a bulgáriai Szilisztra (Silistra) közé képzelték el.

Az, hogy ezek hat év múlva már termeljenek, színtiszta fantazmagória. Ilyen kaliberű beruházások esetében csak a tender lebonyolítása és a tervezés éveket vesz igénybe. A Jugoszláviával közösen épített vaskapui erőmű felépítése 8 évet vett igénybe, fölöttébb valószínűtlen, hogy Románia jelenleg ennél rövidebb idő alatt megbírkózna egy hasonló kaliberű feladattal.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?