Két vízerőművet építene közösen Románia és Bulgária

Az elképzelések szerint legkésőbb hat év múlva már működniük kellene, pedig még meg sem tervezték őket.

Románia és Bulgária közösen szándékozik felépíteni két vízerőművet a Dunát, számolt be az economedia.ro. A gazdasági hírportál egy, a szófiai kormány által kedden nyilvánosságra hozott dokumentumra alapozza a hírt.A vaskapui vízerőmű | Fotó: Facebook/Hidroelectrica

A két erőművet a vaskapui mintájára együttes erőfeszítéssel építené és közösen használná a két ország. A bolgár kormány reméli, hogy öt, de legkésőbb hat éven belül sikerül működésbe helyezni az erőműveket. Ez a határidő olyannyira optimista, hogy akár teljességgel irreálisnak is nevezhető.

Az egyik, 840 MW beépített kapacitású erőművet a folyam Turnu Severin és Nikápoly (Nicopol) közti szakaszán tervezik felépíteni. Ennek, állítólag megvan már a megvalósíthatósági tanulmánya. A másik erőmű helyszíne a romániai Călărași és a bulgáriai Szilisztra (Silistra) közti folyamszakasz volna.

Bulgária szeretne egy új magasfeszültségű elektromos vezetéket is építeni Románia felé, valamint két új hidat a Dunán. Ezeknek a feladata az volna, hogy megkönnyítsék a két nagy bulgáriai kikötőből az Európa felé irányuló áruforgalmat.

Az economedia.ro értesülései szerint a bukaresti és a szófiai kormány illetékesei februárban fognak találkozni, hogy aláírják a két vízerőmű megépítéséről szóló memorandumot. Egyelőre nem világos, hogy az Európai Unió két legszegényebb tagállama miből szándékozik finanszírozni a két fölöttébb költséges, sokmilliárd eurós beruházást.  

Kapcsolódók

Kimaradt?