BNR: a különnyugdíj elfogadhatatlan és fenntarthatatlan költségvetési kiadás

Attól, hogy egy különnyugdíjat másként nevezünk, még különnyugdíj marad, véli Eugen Rădulescu, a BNR igazgatója.

Veszélyes önbecsapás az, hogy a különnyugdíjak egy részét nem különnyugdíjnak nevezzük, véli Eugen Rădulescu, a Román Nemzeti Bank (BNR) pénzügyi stabilitási igazgatóságának a vezetője.Fotó: Kiss Gábor

„A különnyugdíjak a GDP 0,85 százalékát teszik ki. Csak egy részüket nevezik különnyugdíjnak. Egyeseket szolgálati nyugdíjnak hívunk. Azt mondom, hogy nevezhetjük őket hálanyugdíjnak vagy hálahozzájárulásnak, attól még különnyugdíjak maradnak. Attól különnyugdíjak, hogy nem felelnek meg annak a három kritériumnak, mely az összes többi halandó számára érvényes: a befizetési időtartam, a nyugdíjkorhatár és a számítási módszer” – idézi Eugen Rădulescu az economica.net.

A BNR igazgatója szerint a speciális nyugdíjak az elkövetkező években növekvő terhet fognak jelenteni az államháztartás számára. „Ha jelenleg a GDP 0,85 százalékáról beszélünk, akkor két-három év alatt eljuthatunk  1,5 százalékra” – mondta Eugen Rădulescu, hozzátéve, hogy a különnyugdíjak elfogadhatatlan, elviselhetetlen és fenntarthatatlan költségvetési kiadást jelentenek.

Eugen Rădulescu annak kapcsán szólalt meg, hogy a kormánynak, élén a személyesen érintett Nicolae Ciucă miniszterelnökkel, nem akaródzik különnyugdíjként kezelni a nyugállományú katonák illetményét, előszeretettel nevezik azt szolgálati nyugdíjnak.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?