Nicolae Ciucă: a katonai nyugdíj nem különnyugdíj, hanem szolgálati nyugdíj

A kormány képviselői a továbbiakban is fenntartják az Európai Bizottság illetékeseivel való tárgyalások során azt az álláspontot, miszerint a katonai nyugdíj szolgálati nyugdíjnak minősül, és nem tartozik a különnyugdíjak kategóriájába – jelentette ki pénteken Nicolae Ciucă miniszterelnök.

A hivatását tekintve katona, nyugalmazott tábornok, volt vezérkari főnök Ciucă szerint már beszéltek a témáról az EB nemrég Romániában járt delegációjával, és a Világbank (IMF) egyik jelentése is egyértelműen leszögezi, hogy a katonai nyugdíjak nem tekinthetők különnyugdíjnak. Ezek szolgálati nyugdíjnak minősülnek, a hozzájárulás elve alapján számolják ki őket – hangsúlyozta a miniszterelnök.

Ciucă annak kapcsán beszélt erről, hogy brüsszeli források korábban azt nyilatkozták, „speciális mérföldkőként” szerepel az országos helyreállítási tervben (PNRR) a különnyugdíjak rendszerének felülvizsgálata, beleértve a katonai nyugdíjakat is. Ennek határideje a 2022-es év vége, teljesítését a harmadik kifizetési kérelem elbírálásakor ellenőrzik.Nicolae Ciucă „védi a mundér becsületét” | Fotó: a miniszterelnök személyes Facebook-oldala

Ugyanezen források szerint az Európai Bizottság elvárja Romániától, hogy folytassa a nyugdíjreform megvalósítását. Mint mondták, a nyugdíjreform egy új nyugdíjtörvény elfogadását feltételezi, amely felváltja majd a jelenleg hatályos 2019/127-es jogszabályt. „Az új törvény egyik célja kell, hogy legyen a nyugdíjkiadásoknak a bruttó hazai termék (GDP) 9,4 százalékára történő korlátozása” – nyomatékosították, hozzátéve, ez a kitétel szerepel az Európai Tanácsnak a román helyreállítási terv jóváhagyásáról szóló végrehajtási határozatának mellékletében is.

Az EB illetékesei emlékeztettek: a végrehajtási határozat azt is leszögezi, hogy a helyreállítási tervbe foglalt reformokkal és beruházásokkal kapcsolatban megszabott mérföldköveket és célokat kötelező módon teljesítenie kell az országnak ahhoz, hogy megkapja a helyreállítási alapból számára elkülönített pénzt.

A végrehajtási határozat szerint az új nyugdíjtörvény gyakorlatba ültetésének határideje 2023 első negyedéve, így ennek a célkitűzésnek a teljesítését a negyedik kifizetési kérelem elbírálásakor vizsgálja meg az EB.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Nicolae Ciucă érthetően ragaszkodik a katonai nyugdíjhoz, hiszen a román sajtó korábban többször is cikkezett arról, hogy a havi járandósága nagyobb a miniszterelnöki fizetésénél.

banner_yPcbUIdB_300x250-maszol-HF23_3mb.gif
banner_vtAivxH1_web-banner-HF23.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?