Különnyugdíjak: a korhatár növelését és értékhatár bevezetését javasolja a Világbank

Senkinek nem járna a munka mezején eltöltött utolsó évében kapott nettó fizetésénél nagyobb speciális nyugdíj.

A különnyugdíjak reformjára vonatkozó ajánlásokat fogalmazott a bukaresti kormány számára a Világbank, írja az economedia.ro. A tanácsadói szereppel felruházott nemzetközi pénzügyi szervezet a korhatár 65 évre emelését javasolja a haszonélvezők valamennyi kategóriája számára. Jelenleg 60 év az átlagos korhatár, ezt évente fél évvel kellene emelni.Fotó: Kiss Gábor

A Világbank úgy látja, változtatásra szorul a szabály, melynek értelmében a bírák és az ügyészek életkortól függetlenül, 25 év munka után nyugdíjba vonulhatnak. A javaslat értelmében a minimálisan kötelező munkaviszony időtartamát 30 évre kellene növelni, s bevezetésre kerülne egy minimum 60 éves nyugdíjkorhatár is.

A Világbank azt ajánlja, hogy a kormány szabjon meg értékhatárt a különnyugdíjak számára úgy, hogy azok ne haladhassák meg a kedvezményezetteknek a munka mezején eltöltött utolsó évbeli nettó bérét. Jelenleg sok speciális nyugdíjas több pénzt kap, mint amennyit valaha is keresett.

Az ajánlás a kedvezményezettek körét a jelenlegi kategóriákra korlátozná, kizárva, hogy újabbakra terjesszék ki a különnyugdíjak folyósítását. Jelenleg a következő kategóriák részesülnek különnyugdíjban: a diplomaták, a parlamenti képviselők, a civil légiforgalmi dolgozók, a bírák és ügyészek, a bíróságok és ügyészségek kisegítő személyzete, a Számvevőszék alkalmazottai. A kormány értelmezése szerint az egyenruhás testületek tagjai nem speciális nyugdíjat kapnak.

Románia az országos helyreállítási terv (PNRR) keretében kötelezte magát, hogy 2022 végéig végrehajtja a különnyugdíjak reformját.

Kapcsolódók

Kimaradt?