Újabb tervezetet nyújtott be az USR a törvényhozók különnyugdíjának eltörlésére

Újabb törvénytervezetet nyújtott be a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) a parlamenti képviselők és szenátorok különnyugdíjának eltörlésére, miután csütörtökön az alkotmánybíróság alaptörvénybe ütközőnek ítélte az erre vonatkozó, 2021. február 17-én a parlament által megszavazott jogszabályt.

Cristian Seidler, az ellenzéki párt parlamenti képviselője kijelentette, hogy az alkotmánybíróság csütörtöki döntése egy valótlanságra alapul, éspedig arra az állításra, hogy a törvényt egy nap alatt fogadták el. Valójában nyolc nap telt el a tervezet benyújtása és annak elfogadása között – jelentette ki.

„Ismét benyújtjuk a törvényhozók különnyugdíjának eltörlésére vonatkozó tervezetet, hogy lássuk, parlamenti elfogadása után milyen újabb ürügyeket találnak majd az alkotmányellenessé nyilvánítására egyes alkotmánybírák, akik esetleg korábban parlamenti képviselők voltak, és így személyesen érintettek” – fogalmazott Seidler, aki kilátásba helyezte, hogy újabb és újabb törvénytervezeteket fognak benyújtani a különnyugdíjak eltörlésére, mindaddig, amíg „az összes kifogás el nem fogy”.A parlamentben leszavazták a különnyugdíjat, de az alkotmánybíróság egyes volt törvényhozók fellebbezése nyomán visszaadta | Illusztráció: Agerpres

Az USR által pénteken benyújtott tervezet nemcsak a parlamenti képviselők és szenátorok különnyugdíjának jövőbeli felszámolását írja elő, hanem azt is leszögezi, hogy a jogszabály hatályba lépésének napjától kezdve többé nem folyósítják ezeket a nyugdíjakat. A képviselő szerint a különnyugdíjak sértőek azon román állampolgárok számára, akik becsülettel dolgoztak és egy életen át fizették a nyugdíjjárulékot. Az USR adatai szerint a különnyugdíjak évente körülbelül kétmilliárd eurójába kerülnek az államnak, és ha a helyi választott képviselőkre is kiterjesztik a jogosultak körét, akkor az összeg tovább fog emelkedni.

PNL: nincs szükség újabb törvényre

A kormányon lévő Nemzeti Liberális Párt (PNL) szerint nincs szükség arra, hogy újabb törvénytervezetet nyújtsanak be a parlamenti képviselők és szenátorok különnyugdíjának eltörlésére, hanem az alkotmánybíróság által alaptörvénybe ütközőnek ítélt törvényt kell újból megvizsgálni.

A PNL azt írta a Facebook-oldalán: kiáll álláspontja mellett, miszerint a nyugdíjakat a hozzájárulás mértéke alapján kell kiszámolni. Érvelésük szerint azonban a törvényhozók különnyugdíját nem fogják visszaadni, mert az alkotmánybíróság csütörtöki döntésével nem állította vissza az alkotmányellenesnek nyilvánított törvény által hatályon kívül helyezett szöveget. „A parlamentnek újra kell tárgyalnia a törvényt, és összhangba kell hoznia azt az alkotmánybíróság döntésével” – vélték a liberálisok.

A PNL ugyanakkor emlékeztet, hogy a különnyugdíjak eltörlésére szavazott, amikor 2021-ben erről a törvényről döntött a parlament.

Ciolacu: soha nem lesz különnyugdíjam

Marcel Ciolacu, a képviselőház szociáldemokrata párti (PSD) elnöke kijelentette, hogy soha nem lesz különnyugdíja, és hogy a parlamentnek figyelembe kell vennie az alkotmánybíróság észrevételeit a különnyugdíjakat eltörlő törvénnyel kapcsolatban, majd sürgősen be kell nyújtani egy új tervezetet. „Nekem nincs különnyugdíjam. És soha nem is lesz. Mert minden alkalommal benyújtottam a lemondásomat, még mielőtt kitöltöttem volna a teljes mandátumomat” – írta Ciolacu a Facebookra. Hozzátette, mindig is ellenezte „ezeket az erkölcstelen és jogtalan kiváltságokat”.

Ciolacu leszögezte azonban, hogy az alkotmánybíróság döntése kötelező érvényű, erre tekintettel kell lennie a parlamentnek. „Figyelembe vesszük az alkotmánybíróság észrevételeit, és sürgősen új törvénytervezetet nyújtunk be. (...) A különnyugdíjaknak végérvényesen el kell tűnniük” – írta a PSD elnöke.

Az alkotmánybíróság csütörtökön közölte, hogy többségi szavazattal alaptörvénybe ütközőnek ítélte a képviselők és szenátorok különnyugdíjának megszüntetéséről szóló jogszabályt. A taláros testület azzal indokolta döntését, hogy a törvényt egy nap alatt fogadta el a parlament, minden határidőt figyelmen kívül hagyva.

A parlament plénuma 2021. február 17-én fogadta el a képviselők és szenátorok különnyugdíját eltörlő törvényt. Akkor 357 törvényhozó támogatta szavazatával a törvénymódosító javaslatot, 30-an nem voksoltak. Később több mint hetven egykori képviselő és szenátor panaszt emelt a bíróságon a törvénymódosítás ellen. Az ügyben az Arad, Fehér, Beszterce-Naszód, Kolozs, Hunyad, Ialomiţa, Ilfov, Máramaros, Szilágy, Suceava és Temes megyei törvényszék, illetve a temesvári ítélőtábla nyújtott be alkotmányossági kifogást.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?