Így indokolja az alkotmánybíróság a különnyugdíjának eltörlésének megtorpedózását

A törvényhozók különnyugdíjának eltörléséről szóló törvényt egy nap alatt fogadta el a parlament, minden határidőt figyelmen kívül hagyva – közölte az alkotmánybíróság (CCR), miután alaptörvénybe ütközőnek ítélte csütörtökön a törvényt.

A CCR közleményében megerősítette, hogy többségi szavazattal hozták meg a döntést.

A tájékoztatásban rámutattak, az alkotmány lehetővé teszi a parlament számára, hogy a kormány kérésére vagy saját kezdeményezésből sürgősségi eljárással – azaz a határidők lerövidítésével, a jogalkotási folyamat felgyorsításával - fogadjon el törvényeket. Ám a vizsgált jogszabályt nem sürgősségi, hanem általános eljárással fogadta el a parlament, mindössze egy nap alatt, minden határidőt figyelmen kívül hagyva, ami a törvényhozási procedúra egészének megsértését jelenti.Fotó: Agerpres

Az alkotmánybírák szerint a parlamenti vita megkerülése vagy korlátozása az időkeret indokolatlan lerövidítésével, az erre vonatkozó alkotmányos rendelkezések megszegésével, „az állam egyik alapvető értékének, nevezetesen demokratikus jellegének megsértését jelenti”.

Újabb törvénytervezetek készülnek a különnyugdíjak eltörléséről

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és Ludovic Orban Jobboldal Ereje pártja is bejelentette, hogy új törvénytervezetet nyújtanak be a törvényhozók különnyugdíjának eltörlésére, írja az Agerpres.

Az USR szerint a taláros testület döntése „arculcsapás mindazok számára, akik egy életen át becsületesen dolgoztak és hozzájárultak a nyugdíjalaphoz, most mégis alig tudnak egyik napról a másikra megélni”.

„Adrian Năstase, Petre Roman, Gabriel Oprea, Petre Daea, Teodor Meleşcanu, Vasile Blaga, Dan Matei Agathon és még nagyon sokan mások visszanyerik ezt a tisztességtelen kiváltságot az alkotmánybírák jóvoltából, akik közül többen maguk is különnyugdíj kedvezményezettjei”– fogalmaz közleményében az alakulat.

Az USR ügyvivő elnöke, Cătălin Drulă rámutatott, pártja nem adja fel a különnyugdíjak elleni harcot, Cristian Seidler képviselő pedig bejelentette, hogy újabb jogszabálytervezetet fognak benyújtani a parlamentbe „úgy, hogy a CCR ne tudja alkotmányellenesnek nyilvánítani azt”.

A közleményben megjegyzik, hogy a képviselők és szenátorok különnyugdíjának sorsáról döntő alkotmánybírák között egykori törvényhozók is vannak: Valer Dorneanu, Marian Enache és Varga Attila.

„A törvényhozók különnyugdíja ismét havi több mint 1 millió eurós lyukat üt az állami költségvetésen. A nyugdíjba vonult volt parlamenti képviselők és szenátorok ismét havi 5-6 ezer lejben részesülnek alig néhány évnyi mandátumért. Azok, akiknek több mandátumuk is volt, havi 14-15 ezer lejt kapnak. Mindeközben Romániában az átlagnyugdíj mindössze 1800 lej” – áll az USR közleményében. 

A Jobboldal Ereje párt elnöke, Ludovic Orban csütörtökön szintén bejelentette, hogy pártja egy új törvénytervezetet nyújt be jövő héten a parlamentbe a törvényhozók különnyugdíjának eltörléséről.

„Lássuk, mit tesznek majd a kormánykoalíciót alkotó pártok, amelyek többséget alkotnak, és az alkotmánybíróságot is ellenőrzés alatt tartják. Oda fogunk figyelni, hogy ne merüljenek fel olyan eljárásbeli kifogások, amelyek alapján alkotmányellenesnek nyilváníthatnák a törvényt” – írta Facebook-bejegyzésében Orban.

A PSD képviselői egy Facebook-bejegyzésben azt írták, pártjuk kitart azon álláspontja mellett, miszerint el kell törölni a képviselők és szenátorok különnyugdíját. Hozzátették, újabb jogszabályt terjesztenek a parlament elé, és annyiszor megismétlik az eljárást, „ahányszor a CCR úgy dönt, hogy erre szükség van”. „Végül úgyis elérjük a kívánt eredményt” – fogalmaztak.

A jogszabályt 2021. február 17-én fogadta el a parlament 357 támogató szavazattal, 30-an nem voksoltak. Később több mint hetven egykori képviselő és szenátor panaszt emelt a bíróságon a törvénymódosítás ellen. Az ügyben az Arad, Fehér, Beszterce-Naszód, Kolozs, Hunyad, Ialomiţa, Ilfov, Máramaros, Szilágy, Suceava és Temes megyei törvényszék, illetve a temesvári ítélőtábla nyújtott be alkotmányossági kifogást.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?