A Nép Ügyvédje megtámadta az alkotmánybíróságon a különnyugdíjak megadóztatásról szóló törvényt

A Nép Ügyvédje megtámadta csütörtökön az alkotmánybíróságon a különnyugdíjak megadóztatásról szóló törvényt.

Az alkotmánybíróság egyelőre nem közölte, hogy mikor tárgyalja az ügyet. Mint korábban írtuk, a képviselőház plénuma szerdán döntő házként módosította az adótörvénykönyvet úgy, hogy 85 százalékig terjedő progresszív adóval sújtják a 7001 lej fölötti különnyugdíjakat. 

A Szociáldemokrata Párt (PSD), a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) közös módosító javaslata értelmében a 2000 lej alatti nyugdíjak adómentesek lesznek, a 2000 és 7000 lej közötti nyugdíjak esetében 10 százalékos adót vetnek ki a 2000 lejt meghaladó összegre, míg a 7001 lejt meghaladó nyugdíjak esetében 85 százalékkal adózzák meg az ezt a küszöböt meghaladó összeget. A tervezetet a szenátus még 2019-ben hallgatólagosan elfogadta.

A parlament szerdai döntése után elsőként a katonák és rendőrök szakszervezete tiltakozott, és Nicolae Ciuca védelmi miniszter is igazságtalannak minősítette, hogy a katonák szolgálati nyugdíját a különnyugdíjak közé sorolták, és le akarják faragni. A bírák és ügyészek szakmai szervezetei az igazságszolgáltatás függetlensége elleni támadásnak minősítették a küszöbönálló választásoknak tulajdonított, "indulatokra alapozott" parlamenti döntést.

A törvény "vesztesei" közül egyedül a törvényhozók támogatták - látszólag - fenntartások nélkül saját kiváltságaik felszámolását. A kétkamarás parlament csütörtöki együttes ülésén a képviselők és szenátorok újabb szavazással erősítették meg, hogy saját különnyugdíjaik drasztikus megadóztatásával is egyetértenek. Dan Barna, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke mégis képmutatással vádolta meg a törvényhozókat, mivel szerinte szándékosan egy sor eljárási hibát követtek el a törvény elfogadása közben, hogy jogalapot teremtsenek az alkotmánybíróság számára a luxusnyugdíjak újbóli "megmentéséhez".

A legfelsőbb bíróság úgy döntött, hogy megtámadja az alkotmánybíróságon a szolgálati nyugdíjak megadóztatásáról szóló jogszabályt - tájékoztatott csütörtökön a bíróság. A közlemény szerint a legfelsőbb bíróság részlegeinek együttes ülése kielemezte a parlament által elfogadott, az adótörvénykönyvet módosító jogszabályt, és úgy találta, hogy az az alkotmány nem kevesebb mint tíz cikkelyének mond ellent. A közlemény emlékeztet: az alkotmány lehetővé teszi, hogy a legfelsőbb bíróság előzetes normakontrollt kérjen az alkotmánybíróságtól mielőtt egy törvényt kihirdet az államfő. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?