A diszkriminációellenes tanácshoz került a honatyák különnyugdíjának ügye

Az Országos Diszkriminációellenes Tanácshoz (CNCD) fordult szerdán a Demokrácia Alkalmazásáért Egyesület a honatyák különnyugdíjának ügyében.

A civil szervezet a nap folyamán közleményben tiltakozott a parlamentben kedden nagy szavazattöbbséggel elfogadott törvény ellen, mert szerintük a különjuttatás emberi jogokat sértő diszkrimináció. Most kikérik a CNCD álláspontját a jogszabályról, abban a reményben, hogy a testület véleményezésének alapján megtámadható az alkotmánybíróságon – írja az adevarul.ro.

Mint ismert, Klaus Johannis államfő már korábban visszaküldte a törvényt a parlamentbe megfontolásra, ezt másodszor már nem teheti meg, ám kihirdetése előtt a jogszabály alkotmányosságának vizsgálatát kérheti az alkotmánybíróságtól.

A különnyugdíjat szabályozó törvényt valamennyi párt (beleértve az RMDSZ-t) képviselői támogatták, kivéve a liberálisokat, akik kivonultak a teremből a szavazáskor. A PNL képviselője, Eugen Nicolaescu közölte, hogy megtámadják a jogszabályt az alkotmánybíróságon. Ehhez a liberálisoknak legkevesebb 50 képviselő vagy 25 szenátor támogató aláírására lesz szükségük.

Kapcsolódók

Kimaradt?