Közel 15 ezer korábbi katona és titkosszolgálati alkalmazott kap különnyugdíjat

A Védelmi Minisztérium által fizetett speciális nyugdíjak között is bőven vannak több tízezer lejes juttatások.  

A katonák nyugdíja nem minősül különnyugdíjnak, szögezte le nemrég Nicolae Ciucă kormányfő annak kapcsán, hogy a országos helyreállítási terv keretében végrehajtandó nyugdíjreform, az Európai Bizottság értelmezése szerint a Védelmi Minisztérium korábbi alkalmazottainak járandóságára is vonatkozik.Fotó: Kiss Gábor

A tárca nyugdíjpénztárának a tájékoztatásából kiderül, hogy a miniszterelnök állítása nem felel meg a valóságnak. Jelenleg a Védelmi Tárca 82 197 volt alkalmazottjának folyósítanak nyugdíjat, írja az economedia.ro. Kb. 67 500 személy szolgálati nyugdíjat kap, a fennmaradó közel 15 ezer pedig speciális nyugdíjat. Ez utóbbiakat a haszonélvezőik nem a befizetéseik alapján kapják, közpénzből finanszírozzák őket.

A 10 legnagyobb különnyugdíjat kivétel nélkül katonai bíróságok és ügyészségek egykori munkatársai kapják, vagyis olyan emberek, akik soha nem veszélyeztették az életüket és a testi épségüket amiatt, hogy a hadsereg szolgálatában álltak. A legnagyobb katonai speciális nyugdíj havi 42 666 lej, a tizedik pedig 34 863 lej.

Múlt évben a Védelmi Minisztérium 3,937 milliárd lejt költött nyugdíjakra. Az economedia.ro arra is kíváncsi volt, hogy ebből az összegből mekkora volt a költségvetési hozzájárulás, azonban a tárca ezt nem közölte.

Július 1-én 4190 lej volt a Védelmi Minisztérium korábbi alkalmazottainak folyósított korhatáros nyugdíjak átlagos értéke, míg a korkedvezményeseké 3990 lej. A tárca nyugdíjasai közé nem csupán a nyugállományú katonák tartoznak, hanem a titkosszolgálatok volt munkatársai is.

Az, hogy a miniszterelnök nem tartja speciális nyugdíjnak az aktív szolgálatból visszavonult egyenruhások járandóságát, korántsem meglepő, hiszen ő maga is érintett, 2021-ben 215 880 lej nyugdíjat kapott, havi szinten közel 20 ezer lejt.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          

Kapcsolódók

Kimaradt?