A szarvasmarha-állomány brutális csökkenését okozhatja a tejmizéria

Sok gazda az önköltségi árnál olcsóbban kénytelen értékesíteni a tejet, a feldolgozók azonban nagyon kaszálnak vele, állítja a Szarvasmarhatartók Romániai Szövetsége.

Az utóbbi napokban ellenőrzések azt mutatják, hogy 20 százalékkal csökkent a tej fogyasztói ára, jelentette be a Versenyhivatal. Az intézmény szerint ez azt bizonyítja, hogy működik a kormány kezdeményezésére a feldolgozók és a kiskereskedők által megkötött egyezmény. Mindkét fél vállalta, májusban olyan mértékben csökkenti a maga árrését, hogy a tej fogyasztói ára 20 százalékkal essen. Egyes termékek esetében ennél is nagyobb az árcsökkenés, van olyan, amely 34 százalékkal lett olcsóbb, állítja a Versenyhivatal.Fotó: Pixabay

Mindez nagyon szép lenne, a szarvasmarhatartók azonban azt állítják, hogy a feldolgozók és a kereskedők megtévesztik a közvélemény, s a tejtermelőkre hárítják át az árcsökkentés költségeit. Idén minden hónapban literenként 10-20 banival csökkent a tej felvásárlási ára, állítják a gazdák.

„Sok termelő van, aki az önköltségi árnál olcsóbban adja el a tejet. Az egyik kolléga azt mesélte, hogy áprilisban 1,4 lejes árra kötött szerződést. Hogy élhetne túl? Nem fogja megérni a jövő évet. Ha nem talál egy megoldást, hogy közvetlenül a fogyasztónak adja el a tejet, az 1,4 lejes árral csődbe jut. Ezerszer elmondtam már, nem normális, hogy az ásványvíz drágább legyen, mint a tej felvásárlási ára” – nyilatkozta a Ziarul Financiarnak (ZF) Petru Bordean, a Szarvasmarhatartók Romániai Szövetségének (FCBV) elnöke.

Az érdekvédelmi szervezet szerint a felvásárlási ár jelenleg 2 és 2,2 lej között mozog, míg egy liter tej önköltségi ára 2,2-2,4 lej. A FCBV azt állítja, hogy a tej fogyasztói árának csökkenését célzó tárgyalásokon egyáltalán nem vettél tekintetbe a termelők érdekeit, igényeit és javaslatait.

„Mi, termelők, díszletként szolgáltunk a megbeszélésen. Azt mondták nekünk: ez a megoldás, mostantól tejjel-mézzel folyó lesz Románia. Végül fényképek készültek, és úgy tűnt, hogy minden fantasztikus. A valóságban nem így van, mert akik az árcsökkentést megfizetik, azok a termelők, főleg, hogy az elkövetkező két hónapban kicsit nőni fog a termelés, ami árcsökkenéssel jár majd” – mondja Bordean.

Minimális felvásárlási ár kellene

A termelők azt javasolták a kormánynak, hogy létezzen egy keretszerződés, amely egy éves távlatban meghatározza a minimális felvásárlási árat, valamint, hogy a boltokban ne csupán a fogyasztói árat tüntessék fel, hanem a felvásárlásit is, valamint azt, hogy a feldolgozó mennyiért adja el a terméket a kiskereskedőnek. A javaslatok süket fülekre találtak.

A FCVB szerint, ha a jelenlegi helyzet huzamosabb ideig fennmarad, az az ágazat gyors leépüléséhez vezet majd. „Sok termelő feladta, vágóhídra vitték az állataikat. Sok farm eladó, pedig korábban ilyenről nem lehetett hallani. Mi megtettük a javaslatainkat a mezőgazdasági minisztériumnak, ahonnan a kormányfőhöz kerültek, de nem értettek meg bennünket, olyan intézkedéseket hoztak, melyek nem szolgálják a gazdák érdekeit, éppen ellenkezőleg” – nyilatkozta az érdekvédelmi szervezet vezetője.

Mindez tovább súlyosbítja az ágazat helyzetét, mely egyébként is erősen visszafejlődött az elmúlt évtizedekben. A rendszerváltáskor még 5,4 szarvasmarha volt az országban, 2000-re azonban 2,9 millióra csökkent az állomány, derül ki az Országos Statisztikai Intézet (INS) adataiból. 2010-ben már csak 2 millió marha legelt Romániában, tavaly pedig 1,8 milliósra apadt az állomány. Ezzel párhuzamosan a tejtermelés is csökkent. 2005-ben 53,8 millió liter tejet adtak a hazai tehenek, tíz évre rá azonban már csak 45,4 milliót, tavaly pedig 41 millió literre csökkent a termelés.

Az elmúlt másfél évben a tejtermékek jelentős mértékben megdrágultak, aminek következtében csökkentek az eladások. „Az első jelek januárban jöttek, a mennyiségek számottevő mértékben csökkentek, a fogyasztás visszaesett az infláció miatt. (…) Nem csupán a tejről beszélek, hanem összességében csökkent a fogyasztás. (…) Azt hittük, hogy ez az év elejére fog korlátozódni, de a fogyasztás csökkenése folytatódott az első negyedév után is” – nyilatkozta a ZF-nek Szecskó Ferenc, a FrieslandCampina romániai vezérigazgatója.

Kapcsolódók

Kimaradt?