Zöld utat adott a versenytanács a tej árának ideiglenes csökkentésére

Nincs ellenvetésük az ellen, hogy a feldolgozók és kiskereskedők a közösen vállalt árengedmények mértékéről egyeztessenek egymással a tej árának ideiglenes csökkentése érdekében, ugyanakkor a versenyszabályok betartásának fontosságára figyelmezteti az érintetteket – derült ki a hatóság pénteki közleményéből.

A közleményt ismertető Agerpres hírügynökség felidézte: a termelők, feldolgozók, nagykereskedők és áruházláncok képviselői a kormány székházában április 11-én tartott találkozón, Nicolae Ciuca miniszterelnök jelenlétében állapodtak meg arról, hogy május elsejétől kezdődően hat hónapos időtartamra önkéntes árengedményeket vezetnek be a literenként 7 lejnél drágábban eladásra kínált tej fogyasztói árának legalább 20 százalékos csökkentése érdekében.

Fotó: Pexels

A megállapodás a romániai eredetű tejre vonatkozik, a legalább 20 százalékos árkedvezményt pedig a feldolgozók és a kiskereskedők egyenlő arányban - legalább 10-10 százalékos árcsökkentést vállalva- osztják el egymás között.

„A mi szerepünk az, hogy az érintett piaci szereplőket tanácsokkal lássuk el, hogy ne kockáztassák a versenyszabályok megsértését. Az önkéntes megállapodás a meghatározott paraméterek között történjen: az egyeztetéseket mindig kétoldalúan folytassák egymás között. A kezdeményezés gyakorlatba ültetését a fogyasztóvédelemmel közösen fogjuk nyomon követni, az élelmiszerek online árfigyelő platformját használva" – idézte Bogdan Chiritoiut, a versenytanács elnökét az Agerpres.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?