Inflációs előrejelzések: törékeny a biztonság, de a nehezén túl vagyunk

Tetőzött az infláció az elmúlt időszakban, reménykedhetünk, hogy lassul az emelkedés. A lakosság számára ez ugyan továbbra is az átlagos árszínvonal növekedését jelenti, de elemzők szerint az áremelkedés sebessége csökkenni fog, az év végére 7,5 százalékos inflációt vetítenek előre.

A romániai infláció néhány hónapja a 15 százalék környékén tetőzik, a jó hír az, hogy a drágulások dinamikája lassul, mondta el a Maszol megkeresésére Szász Levente kolozsvári közgazdász, a Babeș–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Karának (KGTK) dékánhelyettese. A kar kutatócsoportja egybecsengően más előrejelzésekkel 7,5 százalékos inflációt vetít elő az év utolsó hónapjára. Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy az árak továbbra is növekednek, csak kisebb mértékben, mint eddig.

Forrás: BBTE | Romanian Economic Monitor

Ennek hátterében az áll, hogy az európai, és ezen belül a romániai gazdaság fokozatosan kezdi megtalálni az orosz–ukrán háború miatt veszélybe került termékek és szolgáltatások helyettesítésének a módját, beleértve az alapélelmiszereket, és az energetikai piacot is. Ezáltal az árupiacokra nehezedő nyomás csökkent, és ezzel együtt a bizonytalanság is, ami miatt egyébként a gazdasági szereplők áremelésben gondolkodnak. Öröm az ürömben, hogy enyhülés várható, szögezte le a szakértő. Ugyanakkor nem feledkezhetünk meg arról sem, hogy a szomszédban zajlik a háború, nem látjuk, hogy belátható időn belül, milyen megállapodás vethetne véget a konfliktusnak. Ezért az inflációs előrejelzéseket, bár egybecsengenek, mindenki óvatosan kezeli.

A háborúban sok minden megtörténhet, ami a jelenlegi relatív biztosabb helyzetet veszélyezteti, az pedig az infláció alakulására is hatással is lehet. A várakozások viszont azt vetítik előre, hogy a nehezén túl vagyunk, szögezte le Szász Levente. A kutatócsoport a csökkenő trendet már márciusra várja, a múlt hónapra vonatkozó adatokat április közepén hozza nyilvánosságra a statisztikai hivatal.

A naponta vásárolt termékek nagyobb mértékben drágultak

Az Európai Bizottság jelentése szerint az uniós átlaginfláció 9,9 százalék. Arra vonatkozó kérdésünkre, hogy mivel magyarázható a hazai magasabb érték, Szász Levente kifejtette, érdemes a mutatókat a környező, a hozzánk hasonló gazdasági struktúrával rendelkező országokhoz mérni, hiszen a térségben az inflációs ráta hagyományosan magasabb mint az eurózónában.

Fotó: Pexels

Az embereket a hazai infláció érdekli, nem boldogít bennünket, ha más országokban kisebb vagy nagyobb mértékű az infláció, mikor a napi bevásárlás során a romániai drágulásokkal szembesülünk, mutatott rá a közgazdász. Arra is kitért, hogy azoknak a termékeknek az ára, melyeket napi szinten megvásárolunk, vagyis az élelmiszerek, valamint az energetikai termékek, több mint 15 százalékkal drágultak, ezért a lakosság, és kiemelten a kevésbé tehetős réteg jogosan magasabbnak érzékeli a 15 százalékos inflációt.

Magas inflációs környezetben jobban elrejthető az összejátszás

Mivel a Versenytanács kartellgyanú miatt három vizsgálatot is indított, megkérdeztük az elemzőt, fennáll a lehetősége, hogy a gazdasági szereplők kihasználva a magas inflációt, a nagyobb nyereség reményében az indokoltnál nagyobb mértékben emelték az árakat. Szász Levente kifejtette, megtörténhet, hogy a bizonytalanságot, a nagy volatilitást kihasználva, néhány vállalat túlárazza a termékeit, de ez egy egészséges gazdaságban nem fenntartható. Azokban az ágazatokban, ahol valós piaci verseny létezik, ez a versenyhelyzet előbb-utóbb kiköveteli a reális piaci árakat a gazdasági szereplőktől.

Ha előfordul összejátszás a vállalatok között, azt a versenyhivatalnak kell felfedeznie és megfelelően büntetnie, mondta Szász Levente. Hozzátette, érthető, hogy a Versenytanács vizsgálódik, hiszen éppen a hasonlóan magas inflációs környezetben történhetnek meg az összejátszások, mert ilyenkor nehezebb követni a történéseket, mint amikor stabilan alacsony, 3 százalék körül inflációval működik a gazdaság.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

 

Kapcsolódók

Kimaradt?