Románia követendő példának számít a versenyjogban

Románia pozitív példának számít a versenyjog tekintetében, hiszen az utóbbi években komoly lépéseket tettek a törvények finomítása érdekében – hangsúlyozta Gyerkó László, az országos Versenytanács tagja a Marosvásárhelyen tartott szakmai konferencián.

Forrás: Soós Zoltán Facebook-oldala

A csütörtöki találkozón szó volt a versenykultúra terjesztésének fontosságáról, ugyanakkor áttekintették a versenykörnyezet alakulását a központi régióban az üzleti és tudományos szféra képviselőivel, valamint a közigazgatási-területi egységek képviselőivel.

Gyerkó László szerint a versenyjogi törvények finomítása következtében Románia kiemelkedő helyet foglal el az európai országok szintjén. „Románia követendő példának számít. Részt veszünk különböző munkacsoportokban európai szinten, segítünk más országoknak is a tanácsadásban, hogy ezáltal egy minőségibb szolgáltatást lehessen nyújtani, ami a versenyjogot illeti” – részletezte a szakember.

A sajtó kérdésére, miszerint a Versenytanácsnak mekkora gondot okozott az Euroins Biztosító csődeljárása, Gyerkó László kifejtette: ezek kényes piacok, ahol külön hatóság felügyeli az illető szektort. Hozzátette, szoros együttműködésre van szükség az intézmények között, ahhoz, hogy ezt folyamatosan figyelni lehessen.

A marosvásárhelyi szakmai konferencián terítékre került a vállalkozások helyzete, de beszéltek pályázatokról, azok lehívásáról, valamint a csalások kivédéséről, felfedezéséről is.

Forrás: Soós Zoltán Facebook-oldala

Péter Ferenc, Maros Megye Tanácsának elnöke a sajtótájékoztatón kiemelte: a Versenytanács jelenléte Maros megye számára kiemelten fontos, hiszen egy olyan jellegű szolgáltatást végeznek, amely lefedi mind a gazdasági, mind az önkormányzati területeket. „A versenykultúra szempontjából Maros megye jó helyzetben van. A megye statisztikai adatai szerint nem számottevő a kihágásos esetek száma. A Versenytanács felügyeli azokat az eseteket, amikor a piacon olyan konkurenciaellenes dolgok jelennek meg, amik esetleg veszélyeztetik a gazdasági életet, vagy ha például az önkormányzatok életében olyan elemek jelenhetnek meg, amik csaláshoz vezethetnek” – nyilatkozta Péter Ferenc.

Hangsúlyozta, a konferencián tájékoztatást kaptak arról, hogyan lehet biztosítani a kiegyensúlyozott versenyhelyzetet a közbeszerzési eljárások során, illetve arról is, hogy az állami támogatások hogyan járulnak hozzá az ország gazdasági fejlődéséhez.

Soós Zoltán, Marosvásárhely polgármestere szintén üdvözölte a Versenytanács képviselőit, mondván fontos kedvező üzleti feltételeket teremteni a városban. Hangsúlyozta, a Versenytanácsnak komoly szerepe van abban, hogy a vállalkozások megfelelő keretek között folytassák gazdasági tevékenységeiket. A megyeszékhely vezetője közölte: számára az egyik legfontosabb cél, hogy a várost vonzóvá tudják tenni az üzleti szféra számára. „Ha a városban több a befektető, több munkahely is lesz” – húzta alá a polgármester.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?