Olcsóbb lett a tej a boltokban

A feldolgozók zöme és a legnagyobb kiskereskedők is vállalták, hogy 10-10 százalékot állnak a tervezett 20 százalékos árcsökkentésből.

Úgy tűnik, működik a tejtermelők, a tejfeldolgozók és a kiskereskedelmi hálózatok közti megegyezés. Az érdekeltek abban állapodtak meg, hogy május 1-től legalább 20 százalékkal csökkentik a tej fogyasztói árát. Tíz százalékos árcsökkenést a feldolgozók állnak, s ugyanannyit vállalnak magukra az áruházláncok.Fotó: Pixabay

A Ziarul Financiar a legmagasabb árakkal dolgozó multinacionális kiskereskedelmi hálózat, a Mega Image szupermarketjeiben nézett utána a dolognak, s úgy találta, hogy valóban olcsóbb lett a tej. Február elején az Olympus, a Zuzu és a Napolact termékek litere 11,12-8,64 lejbe került, míg a Mega Image saját márkájú termékei 9,44-6,29 lejbe. Május 3-án ugyanazon termékekért már csak 9,73-7,28, illetve 8,4-6,35 lejt kellett fizetni. A csökkenés mértéke termékenként változik, átlagban 20 százalék körül van.

A Versenyhivatal tájékoztatása szerint a 23 hazai tejfeldolgozó vállalat közül 18 csatlakozott az önkéntes akcióhoz. Az állam nem szabályozza a tej árát, egyetlen feldolgozó és kereskedő sem kötelezhető arra, hogy csökkentse a korábban alkalmazott árrést.

„Májusban számottevő csökkenéseket láthatunk majd a friss tej áránál, mivel a kiskereskedők visszajeleztek, hogy részt vesznek az önkéntes egyezségben” – nyilatkozta néhány napja Bogdan Chirițoiu, a Versenyhivatal elnöke. Az árcsökkentést a hazai termelőktől származó, literenként 7 lejnél drágábban árusított termékek esetében alkalmazzák.

Az egyezség értelmében a termelőknek nem kell csökkenteniük az árakat. „Mi már a termelési költségeknél olcsóbban adjuk, a legjobb esetben is 2,5-2,7 lejért adjuk. Minden termelő veszteségesen dolgozik. Nem csökkenhetjük az árakat, mert ingyen kellene adnunk a tejet” – nyilatkozta az economedia.ro gazdasági hírportálnak Ionuț Lupu, a termelőket tömörítő érdekvédelmi szeervezet, a Holstein RO Egyesület ügyvezető igazgatója.

Kapcsolódók

Kimaradt?