A tej árcsökkenésének a kivizsgálását kérik a termelők a Versenyhivataltól

A szarvasmarha-tenyésztők úgy látják, velük próbálják megfizettetni, hogy olcsóbb lett a tej a boltokban.

Nagyon elégedetlenek a tejtermelők azzal a móddal, ahogy megvalósult a termék fogyasztói árának hozzávetőleg 20 százalékos átlagos csökkenése.Fotó: Pixabay

„Jelen pillanatban tulajdonképpen a tej felvásárlási árának újbóli csökkentésének vagyunk a szemtanúi. Világos, hogy a feldolgozók és a kiskereskedők ezt az árcsökkentést teljes egészében megpróbálják áthárítani a szarvasmarha-tenyésztőkre. Meg is tehetik ezt, mert az árcsökkentésnek, a Versenyhivatal által monitorozott mechanizmusa rosszul lett kigondolva, s rosszul is alkalmazzák” – áll a Farmerek Ereje Egyesület (AFF) közleményében.

Az elmúlt időszakban több tejtermelő jelezte, hogy a feldolgozó vállalatok csökkentették a tej felvásárlási árát, anélkül, hogy arra bármiféle magyarázatot adtak volna.

„A Farmerek Ereje Egyesület tagjai arra kérik a Versenyhivatalt, hogy ne legyen a romániai állattenyésztés sírásója, s kérjen olyan lépéseket a feldolgozóktól és a kiskereskedőktől, hogy a fogyasztói ár 20 százalékos csökkenése a kereskedelmi árrések zsugorítása és más költségek mérséklése, ne pedig a felvásárlási ár leszorítása révén valósuljon meg. Ellenkező esetben egy rendkívül képmutató és cinikus politikai manőverhez asszisztálhatunk, melynek egyetlen eredménye lesz: a romániai tejtermelő farmok számának drámai csökkenése. (…) Csődbe taszítani a tejtermelőket gazdasági, szociális és politikai értelemben is az ítélőképesség hiányára vall” – olvasható az érdekvédelmi szervezet állásfoglalásában.

Az AFF a kormány illetékeseinek a szemére veti, hogy, bár közel 20 ezer termelő érdekeit képviseli, mégsem hívták meg a tej árának 20 százalékos csökkentését célzó tárgyalásokra.

Kapcsolódók

Kimaradt?