A pénztárgépek 80 százalékát csatlakoztatták határidőre az adóhatóság szerverére

A gond az, hogy az ANAF szervere nem megfelelő, ráadásul gyanúsan kevés Romániában a kasszagép.

November végéig kellett rákapcsolniuk a romániai cégeknek a digitális pénztárgépeiket az adóhatóság szerverére. A nagyvállalatok számára június 30. volt a határidő. Amint az várható volt, a kötelezettségnek az adófizetők jelentős része nem tett eleget, határidőre csak 466 ezer kasszagépet csatlakoztattak. Az országban mintegy 600 ezer pénztárgépet tartanak nyilván, ez tehát 80 százalékos arányt jelent.A digitalizálás megnehezítette az adócsalást | Fotó: Agerpres

A 80 százalék elég jó arány, véli Velin Ganev, az ország egyik legnagyobb digitális pénztárgépeket forgalmazójának, a Danubius Eximnek a vezérigazgatója. A gond az, hogy Romániában gyanúsan alacsony a kasszagépek száma.

„Nekünk, mint országnak sokkal több ilyen készülékünk kellene legyen. Felhozok egy egyszerű példát: Bulgáriának szintén 400 ezer körüli csatlakoztatott kasszagépe van. Ha Romániának is ennyi van, az azt jelenti, hogy van egy problémánk” – nyilatkozta Velin Ganev a Ziarul Financiar gazdasági napilapnak.   

A kormány és az ANAF az adóbevételek számottevő emelkedését várják idén a rendszer digitalizálásától. Egyes szakemberek szerint azonban eltúlzottak a remények. „Hiába vannak online kasszagépek, mivel az ANAF-nak nincs megfelelő szervere, nem lehet egyenként követni a nyugtákat. A pénztárgépek csak a nap végén továbbítják a jelentést, mivel az adóhatóságnak nincs elegendő informatikai kapacitása” – nyilatkozta a Maszolnak Králik Lóránd, a Partiumi Keresztény Egyetem adjunktusa.

„Nincs honnan tudd, hogy valaki nem bocsát ki kasszabont. A romániai adószinten nem érdemes adócsalást elkövetni, sokan mégis megteszik, megszokásból” – mondja a Danubius Exim vezérigazgatója.

A kormány azt reméli, hogy az idei áfabevétel 15 százalékkal fogja meghaladni a tavalyit. Erre szükség is lenne, mivel Románia utolsó helyen áll az Európai Unióban az adóbehajtás hatékonyságát tekintve, a befizetendő áfa 35 százaléka nem folyik be az államkasszába.

Kapcsolódók

Kimaradt?