A zöldség-, a gyümölcs- és az ásványvíz kereskedőkre kiemelten figyel az adóhatóság

Ezen termékek nagykereskedelmi forgalmazása közben elég könnyű elkerülni az adóbefizetést.

Közzétette az adóhatóság (ANAF) azon termékek listáját, amelyeknek a nagykereskedelmi forgalmazása fokozott adócsalás veszélyt jelent. Abban, hogy a szeszes italok felkerültek a listára, valószínűleg kevesen lepődnek meg, azonban a felsorolásban olyan termékek is szerepelnek, mint az ásványvíz, a kavics, a ruházati termékek, a lábbelik, a gyümölcsök és a zöldségek.A nagy készpénzforgalom elősegíti az adócsalást/Fotó: Pexels

Ez utóbbiak azért minősülnek fokozott ellenőrzést igénylő termékkategóriának, mivel, az ANAF indoklása szerint esetükben „az intézményi tapasztalat alacsony adóbevételt mutat (…) a jövedelmek nem jelennek meg az áruforgalomban szereplő adófizetők könyvelésében”. Az adóhivatal szakemberei szerint ez a forgalomba kerülő termékek nagy mennyiségével, a romlandó jellegükkel és az értékesítés jellegzetességeivel magyarázható, melyben fő fizetési eszközként a készpénz dominál.

Hasonló okok miatt fokozott az adócsalás veszélye az ásványvíz esetében. A homokkal és a kaviccsal azért viszonylag könnyű kibújni az adófizetési kötelezettség alól, mivel nehéz pontosan megállapítani, hogy ezekből mennyit termeltek ki, hoztak forgalomba, illetve használtak fel a végtermékben.

Július 1-től azon nagykereskedők, akik ezen termékcsoportokat forgalmazzák, kötelesek valamennyi kibocsátott számlájukat bevezetni a RO e-Factura online nyilvántartási rendszerbe, függetlenül attól, hogy a vásárló szerepel-e a rendszer nyilvántartásában. Július 1-ig a számlák bejelentése opcionális.

A rendelkezés kizárólag a vállalatok közti kereskedelemre vonatkozik, a kiskereskedelemre nem.

Kapcsolódók

Kimaradt?