Lagzis adócsalás: részletek derültek ki a friss házasok ellenőrzéséről

Nem áll szándékában az adóhatóságnak az összes friss házast „kivallatni” a lakodalmukhoz kapcsolódó szolgáltatásokról. Csak olyan régiókban vizsgálódnak, ahol az ellenőrök gyanúja szerint az esküvői iparágban nagy az adócsalás.

Erről a Hotnews portálnak nyilatkozott egy adóellenőr, miután nyilvánosságra került, hogy a napokban országszerte több friss házas adatigénylő levelet kapott az Országos Adóhatóságtól (ANAF). Ebben bírsággal fenyegetőzve arra szólították fel őket, hogy vallják be, melyik vendéglőben tartották a lakodalmukat, kik zenéltek, fotóztak vagy videóztak a lagzin.

„Vannak olyan régiók, ahol nem küldünk ki adatigénylő felszólítást. De ha mondjuk egy adott régióban csak öt cég nyújt esküvővel kapcsolatos szolgáltatást, és azon a vidéken a házasságkötések száma 1000-2000 körüli, akkor ellenőrzésekbe kezdünk. Az ugyanis a gyanúnk, hogy ezek a cégek a jövedelmük egy részét nem vallották be, ezért a friss házasokhoz fordulunk segítségért” – nyilatkozta a HotNewsnak egy adóellenőr.

Az ANAF alkalmazottja elmondta, az adóhatóság területi kirendeltségei döntenek arról, hogy szükség van-e az adócsalások leleplezéséhez a friss házasok „kivallatására”. „Biztos akadnak olyan régiók is az országban, ahol a kollégák egyetlen adatigénylő felszólítást sem küldenek ki, mert azon a vidéken nem áll fenn a gyanúja az adócsalásnak az esküvői iparágban” – magyarázta.

Mindazonáltal az adóellenőr több kérdésre sem tudott választ adni. Például arra, hogyan leplezik le az adócsalást, ha a friss házasok azt nyilatkozták: barátaik fotóztak és zenéltek a lakodalmukon? Vagy mit történik abban az esetben, ha a lagzival kapcsolatos költségeket a menyasszony vagy a vőlegény szülei fizették? És mit válaszolnak a friss házasok az adatigénylésre, ha csak polgári esküvőt tartottak, és nem volt lakodalmuk?

A pénzügyminiszter bírálta az ANAF akcióját. Eugen Teodorovici pénzügyminiszter az dcnews.ro portálnak nyilatkozva megerősítette, hogy az adóhatóság a friss házasok „vallatásával” akarja leleplezni a lakodalmakhoz kapcsolódó adócsalásokat. Megerősítette azt is, hogy a bírsággal fenyegetőző adóhatóság törvényesen járt el, ám bírálta az akciójukat. „Az ANAF-nak sokkal fontosabb teendői is akadhatnának ennél. A prioritáslistájuknak nagyon a legvégén kellene lennie ennek az akciónak” – fogalmazott a tárcavezető.

Kapcsolódók

Kimaradt?