Nehezen tudják a cégek határidőre csatlakoztatni pénztárgépeiket az adóhatóság rendszerére

Borsos büntetést kockáztatnak azok a cégek, amelyek a hónap végéig nem csatlakoztatják elektronikus pénztárgépeiket az adóhatóság (ANAF) informatikai rendszerére.

Háromszéken alig több mint egy hét alatt még 2732 e-kasszát kellene csatlakoztatni az ANAF rendszeréhez, ami lehetetlen, mert az ezzel foglalkozó szakcégeket megrohamozták az érintettek és nincs kapacitásuk eleget tenni minden kérésnek.

Az érintett kis- és közepes vállalkozások túl sokáig húzhatták az időt, hiszen a november végi határidő már március óta ismert, de a vállalkozók egy része a halasztásban reménykedve halogatta az elektronikus kasszagépének rácsatlakozását az adóhatóság rendszerére. Ezúttal nem várható több hosszabbítás és a helyzet nem túl fényes, hiszen Háromszéken például alig 59 százalékos az elektronikus pénztárgépek csatlakozása, tájékoztatott a Kovászna megyei közpénzügyi hivatal.

A Maszol érdeklődésünkre Máthis István, a Kovászna Megyei Közpénzügyi Hivatal helyettes igazgatója rámutatott: november 30. után kezdődnek az ellenőrzések, és csak azokat nem büntetik meg, akik objektív okok miatt nem tudtak eleget tenni kötelezettségüknek. Kovászna megyében november 15-én 59 százalékos volt az elektronikus pénztárgépek csatlakozása, azaz a megyében működő 6675 készülékből a hónap végéig még 2732-öt kellene csatlakoztatni az ANAF rendszeréhez, tájékoztatott a pénzügyi hivatal. Érdeklődésünkre közölték, hogy az 58 háromszéki nagyvállalat a 393 kasszagépjéből 359-et-, a 97 közepes cég a 378 pénztárgépéből 288-at-, míg a 2665 kisvállalkozás az 5904 kasszagépéből 3296-ot csatlakoztatott az adóhatóság rendszerére.

E-pénztárgép egy falusi kisboltban | Fotó: Kovács Zsolt

A pénztárgépek karbantartásával foglalkozó sepsiszentgyörgyi IRMEB cég ügyvezetője, Kardos Attila szerint sok vállalkozó utolsó pillanatra hagyta a kötelező feladatot és most megrohamozták a szakcégeket, ám azok nehezen tudnak eleget tenni a megkereséseknek.

Hozzátette: nem tudják bővíteni erőforrásaikat, mert néhány nap alatt senkit nem lehet betanítani erre a munkára, másrészt pedig ezek a szakemberek minisztériumi jóváhagyással dolgozhatnak. Az adóhivatal csak október közepétől kezdte küldeni a figyelmeztetéseket, ám jobb lett volna hónapokkal ezelőtt elindítani a tájékoztató kampányt, hogy elkerüljék a mostani rohamot, véli Kardos Attila.

Az ANAF rendszerére csatlakozott cégek esetében az a tapasztalat, hogy nincsenek nagy leállások. Esténként, amikor egyszerre sok cég zárja a napot, előfordul, hogy az elektronikus pénztárgép nem tudja azonnal elküldeni a jelentést, de a gép automatikusan újrapróbálkozik, amíg az információk bejutnak az ANAF adatbázisába.

A kasszagépek adóhatóságra való csatlakozásának előnye a vállalkozók szempontjából az, hogy nem kell a jelentéseket kimásolniuk egy adathordozóra, elvinni a könyvelőnek, és ezután leadniuk az adóhivatalnak, vagyis a cégek időt és költséget takaríthatnak meg. A másik oldalon az adóhatóság arra számít, hogy az e-kasszák üzembe helyezése javítja az adóbegyűjtés mértékét, növekednek az államkasszába befizetett összegek, csökken az adócsalás lehetősége és szavatolja a tisztességes versenyt a piaci szereplők között.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?