banner_ImRoxvBN_webbanner_970x250.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_3UKEdCdT_webbanner_300x250.gif

Nem sietnek a cégek, hogy az ANAF szerverére csatlakoztassák a pénztárgépeiket

Szeptember közepéig még csak 28 százalékot csatlakoztattak, pedig vészesen közeleg a határidő.

November végéig kell az adóhatóság (ANAF) informatikai rendszerére csatlakoztatniuk elektronikus naplójú pénztárgépeiket a cégeknek. A Pénzügyminisztérium tájékoztatása szerint a közeli határidő ellenére szeptember 15-ig a nyilvántartott kasszagépeknek mindössze 28 százalékát csatlakoztatták az ANAF szerveréhez. Romániában 636 ezer elektronikus naplójú pénztárgép működik.

A nagy adófizetők június 30-ig voltak kötelesek rácsatlakozni az adóhatóság informatikai hálózatára, 92 százalékban tettek eleget a kötelezettségüknek. Az adatok egyértelműen jelzik, a cégek jelentős része nem akarja, hogy az ANAF valós időben hozzáférjen a kasszagépek adataihoz, véli egy szakember.

„A baj az, hogy hiányzik a szándék a adófizetőkből. (…) Mindenféle kifogást hoznak fel, a többségük azt, hogy kivárnak, látni akarják, mi fog történni. A végén nagy lesz a tömörülés, mi pedig nem győzzük majd a munkát. havi szinten van egy lassú emelkedés, de nem akkora, amekkora kellene. naponta 600 – 700 berendezést csatlakoztatunk, de 2 – 4 ezret kellene” – nyilatkozta a Ziarul Financiar gazdasági napilapnak Velin Ganev, egy pénztárgépeket importáló és forgalmazó cég vezérigazgatója.

Ganev szerint a nagy adófizetők 92 százalékos aránya jó, s hogy nem magasabb, annak részben objektív okai vannak. A már csatlakoztatott pénztárgépek közül 21 723 közepes vállalkozásoknál működik, ennél a kategóriánál 39,5 százalék az arány. Leginkább a kisvállalkozások vonakodnak eleget tenni a kötelezettségüknek, pénztárgépeiknek csak 20,5 százaléka, 107 830 darab van rákötve az ANAF informatikai rendszerére.

A kormány nagy reményeket fűz a pénztárgépek ANAF-hoz való bekötéséhez, az áfabevételek jelentős növekedésére számít. A digitalizáció eredményeként áfa formájában a jelenlegi 12 milliárd lej helyett 18 milliárdnak kellene befolynia az államkasszába.

Velin Ganev teljesen kizártnak tartja, hogy a pénztárgépek bekötése határidőre befejeződjön, véleménye szerint november 30-án még csak 50 százaléknál fognak tartani. A határidőt be nem tartó cégekre 8 – 10 ezer lejes bírságot lehet kiszabni.

(Nyitókép: Agerpres)

banner_ZBiZ5lsB_MASZOL970x250px.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?