Egymilliárd euró pluszbevételt hozhat a hazai adórendszer digitalizálása

A digitalizálás javítaná az adóbehajtás hatékonyságát, amelyben jelenleg utolsó helyen állunk az Európai Unióban.

Március 31-ig minden cég online kasszagépét össze kell kapcsolni az adóhivatal (ANAF) szervereivel, s ugyancsak idén beüzemelik a SAF-T rendszert, mely lehetővé teszi, hogy az adóhatóság valós időben hozzáférhessen könyvelési adatokhoz vagy rendszeresen megkapja ezeket, s helyszíni ellenőrzés nélkül figyelemmel követhesse a cégek által végzett tranzakciókat. A szakemberek mindkét újításhoz nagy reményeket fűznek, az adócsalás visszaszorítását, az adóbehajtás hatékonyságának növekedését várják tőlük.

„A mi esetünkben ez azt jelenti, hogy évi 1 milliárd euróval több áfát tudunk majd beszedni” – véli Vlad Boeriu, a világ egyik legnagyobb pénz- és adóügyi tanácsadója, a Deloitte romániai leányvállalatának vezető munkatársa. Ez jelentős arányú növekedés volna, figyelembe véve, hogy 2019-ben kb. 14 milliárd euró folyt be az államkasszából áfa formájában.

Romániában az adóbehajtás hatékonysága roppant alacsony. A legutóbbi kimutatás szerint a betervezett és a valós bevételek közti különbség 34 százalék volt, ami az egyik legrosszabb adat az Európai Unióban.

Idehaza az állam adókból és illetékekből származó bevételei a GDP 26,8 százalékát tették ki 2019-ben. Az uniós statisztikai hivatal, az Eurostat szerint ennél százalékosan kevesebb, 22,7 százalék adót csak Írországban hajtottak be, azonban a szigetország az EU egyik leggazdagabb tagállama, melynek egyedi adórendszere van. Az Európai Unió átlaga 41,1 százalék volt.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A legtöbb, adóból és illetékből származó pénz Franciaországban folyik be az államkasszába, a GDP 47,4 százaléka. A többi éllovas zöme is a kontinens gazdag országai közé tartozik: Dánia (46,9 százalék), Belgium (45,9), Svédország (43,6), Ausztria (43,1), Olaszország (42,6) és Finnország (42,3). A másik végletet, Románia mellett, Bulgária (30,3 százalék), Lettország (30,4) és Litvánia (31,3) képviseli.

Az adórendszer digitalizálása már országokban nagyon jó eredményeket hozott. „Lengyelországban az adóbehajtás 6 százalékkal nőtt az első és 5 százalékkal a második évben. Magyarországon az áfadeficit 4-5 százalékkal lett kisebb” – mondja Vlad Boeriu. A pénzügyi szakemberek zöme szerint az adóbehajtás hatékonyabbá tételével el lehetne kerülni az adóemeléseket, mivel így nőnének az állami bevételek, csökkenne a költségvetési hiány.

(Címlapfotó: Agerpres)

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?