A gyenge adóbehajtás miatt fogunk nagyon ráfázni a nyugdíj- és fizetésemelésre

Amennyiben nem sikerül hatékonyabbá tenni az adóbehajtást Romániában, hamarosan a befizetett adók száz százaléka a nyugdíjakra és a fizetésekre fog elmenni - olvasható a Ziarul Financiar elemzésében. Románia az utolsó helyen áll, ami az adóbehajtás hatékonyságát illeti a régióban.

Tavaly a közalkalmazottak fizetésére a GDP 9,1 százalékát, a szociális kiadásokra (amelyek a nyugdíjakat is magukba foglalják) pedig a GDP 10,7 százalékát fordította a kormány. Ezzel egyidőben a társadalombiztosításból és adókból származó bevétel a GDP mindössze 27,1 százalékát tette ki. Ez azt jelenti, hogy az adókból befolyó összeg több mint 70 százaléka a nyugdíjakra és a fizetésekre ment el. A befektetésekre mindössze a GDP 2,5 százalékát fordították, ez az adókból befolyó bevétel 7,5 százalékát jelentette.

Ebben az évben az újabb fizetés - és nyugdíjelemések a társadalombiztosításból és adókból származó bevétel több mint 90 százalékát emésztik fel. Ha a jövő évre betervezett újabb emeléseket a most alakuló kormány gyakorlatba ülteti, ez az arány el fogja érni a száz százalékot, így még hatalmasabb kölcsönökre lesz szükség, hogy a többi kiadást fedezni tudja a kabinet. Ez azzal fog járni, hogy még nagyobb kamatokat fog fizetni az állam a hitelek után, ez pedig a lej további értékvesztésével fog járni - figyelmeztet a Költségvetési Tanács elnöke, Daniel Dăianu.

Két magyarázata is van annak, hogy nagyon alacsony a központi költségvetésbe befolyó adóbevétel: Nyugat-Európához képest Romániában alacsonyak az adók, az alacsony adókat pedig képtelen az állam hatékonyan behajtani. Az Eurostat adatai szerint annak ellenére, hogy 2016-ban jelentősen csökkentek a főbb adók, az ezekből befolyó bevétel a GDP 26,6 százalékára csökkent, miközben ez az arány 2015-ben a GDP 28,1 százaléka volt. 2017-ben az adókból származó költségvetési bevétel a GDP 25,8 százalékára esett vissza, ami azt jelzi, hogy az adóhatóság nem végzi jól a feladatát.

A BNR-ben tanácsadói tisztséget betöltő Lucian Croitoru szerint hogy be lehessen tartani a jövő évre ütemezett 40 százalékos nyugdíjemelést, nem az adókat kell növelni, hanem az adóbehajtást kellene hatékonnyá tenni. Ha például sikerülne legalább a bolgárok szintjét elérni, máris meglenne a fedezet a nyugdíjelemésre. Az Eurostat adatai szerint Bulgária 2018-ban a társadalombiztosítási hozzájárulásokból és az adókból a GDP 29,9 százalékát tudta begyűjteni, Romániában ez az arány 27,1 százalékos volt. Bulgáriában az említett évben a TVA-ból (áfa) származó bevétel a GDP 9,1 százalékát tett ki, Romániában ez az arány mindössze 6,4 százalékos volt. Ha Romániának sikerülne elérni, hogy csak a TVA-begyűjtésből elérje a bolgár szintet, ez körülbelül 26 milliárd lejes plusz bevételt jelentene, a 40 százalékos nyugdíjemelés 2020-ban plusz 24 milliárd lejbe fog kerülni.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?