Adóbehajtás: rosszabbul állunk, mint negyed évszázaddal ezelőtt

Bulgária 3,5, Magyarország 10, az EU tagállamok pedig GDP-arányosan átlagban 13 százalékkal több adót hajtanak be, mint Románia.

25 év alatt sokat változott Románia, egy területen azonban szinte semmiféle előrehaladást nem tud felmutatni: ez az adóbehajtás hatékonysága. 1995-ben az államkasszába befolyó adó jellegű jövedelmek, a társadalombiztosítási és egészségbiztosítási járulékot is beleértve, a bruttó hazai termék (GDP) 27,8 százalékát tették ki. 2000-re ez az arány 30,6 százalékra emelkedett, úgy tűnt tehát, hogy az adóhatóság növekvő hatékonysággal dolgozik.

Ez azonban illúzió volt csak, semmi más, ugyanis 2005-ben az állam adóból származó bevételei már csak a GDP 28,7 százalékát tették ki. 2007-re ez 29 százalékra nőtt, azonban két évre rá 25,9 százalékra esett vissza. Ebben a folyamatban természetesen szerepe volt a globális pénzügyi válságnak is, mely 2009-ben tetőzött, azonban utóbb, a gazdaság fellendülése semmiféle fellendülést nem hozott ezen a téren.

2011-ben a költségvetésbe a GDP 28,3 százalékának megfelelő összegű adó folyt be, utána azonban újra hullámvölgybe került az adóbehajtás. Az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat adatai szerint 2017-ben minden korábbinál alacsonyabb szintre, 25,8 százalékra süllyedt a behajtott adók aránya a bruttó hazai termékhez képest, s tavaly is csak 26,8 százalékot tett ki.

Nem fehéredett ki a gazdaság

A behajtott adók értékének az GDP-hez viszonyított aránya részben az elmúlt években végrehajtott adómérséklések következménye: először 24 százalékról 20-ra csökkentették az áfát, majd 16 százalékról 10-re szállították le a személyi jövedelemadót, utóbb pedig ismét levitték az áfát, 19 százalékra.

Ugyanakkor független szakértők és a kormány egyaránt a szürke- és a feketegazdaság részleges kifehéredését, az adózási fegyelem javulását várták az adó csökkentésektől. Ezeknek ellensúlyozniuk kellett volna az alacsonyabb adókulcs miatti bevétel kieséseket, ami nem következett be.

Románia jelenleg utolsó előtti helyen áll az EU-ban a behajtott adóknak az GDP-hez viszonyított értéke tekintetében. Csupán Írországot előzzük meg, azonban a szigetországnak különleges, az összes többi tagállamtól különböző adórendszere van, s virágzó gazdasága, ami miatt az állam nem sínyli meg, hogy kevés adót inkasszál.

A tagországok költségvetésébe a GDP-nek átlagosan 40,2 százaléka folyik be, kb. 13 százalékkal több, mint Románia esetében. Még Bulgária is megelőz bennünket, 3,5 százalékkal, annak ellenére, hogy az adószint ott is a miénkhez hasonlóan alacsony, míg Magyarország 10 százalékkal jár előttünk.

Az adóbehajtás hatékonyabbá tétele érdekében a közeljövőben valamennyi kasszagépet össze fogják kötni az adóhatóság szervereivel, s az adóhivatalnak online hozzáférése lesz a cégek könyveléséhez.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?