Mi a közös a Michelin-csillagos séf és az erdélyi háziasszony ételében? A gyimesi Taste of Transylvania fesztivál

Mivel idehaza nem volt olyan esemény, ahol a Michelin-csillagos séfek egymással, a hagyományos konyhával és az erdélyi háziasszonyokkal találkozhattak volna, néhány helyi termelő, szakács és vendéglátós tavaly gondolt egy nagyot, és Trucza Adorján vezetésével megszervezte a Taste of Transylvania gasztrofesztivált. Festői környezetben, a gyimesi Skanzenben, így nem csoda, hogy kezdeményezésük olyannyira sikeresnek bizonyult, hogy néhány nap múlva, szeptember 14-17. között második kiadását bonyolítják le. A helyszín változatlan, a meghívottak listája egyre bővül – ezúttal 28 kiállító és 40 előadó várja a vendégeket –, a cél pedig máig ugyanaz: felhelyezni Erdélyt a nemzetközi gasztronómiai térképre, mint új, ám időtlen desztinációt; ez vezet a gasztronómiai hagyományok újrafelfedezéséhez, az eltűnőben lévő örökség megmentéséhez. Trucza Adorján főszervezővel beszélgettünk a közelgő eseményről.

A Gyimesi Skanzen Borospatakon található, falu a faluban, egyfajta parasztmúzeum, amely kapcsolatot teremt múlt és jelen között – tapasztaltuk meg egy korábbi gyimesi látogatásunk folyamán. Akkor megtudtuk, az egyre fejlődő település közepén 15 parasztház áll, némelyikük kétszáz éves múltra tekint vissza. Körülöttük zajlik a vidéki élet: állattartás, földművelés, munkába és iskolába járás. A három hektáros terület a pörgő hétköznapokban nyugalmi övezetként óva int a lelassulásra, miközben turisztikai látványosságként érdeklődők százait vonzza a helyszínre. A skanzen múzeum, szálláshely és esküvők, ünnepségek tere is, nem csupán kuriózum, ezért is tökéletes helyszíne a 2. Taste of Transylvania gasztrofesztiválnak.

A képen Trucza Adorján | Fotók: Taste of Transylvania

Trucza Adorján főszervező felvilágosított, a fesztivál idei hitvallása, hogy kevés, minőségi és helyi alapanyagból is készülhet ételkülönlegesség. Ez alkalommal tiltólistás a tenger gyümölcse, az egzotikus gyümölcs és zöldség, az avokádó és minden olyan hozzávaló, ami idegen az erdélyi hagyományos konyhától. Ha erre nem lenne elegendő magyarázat az, hogy az erdélyi gasztroörökség megőrzését segíti elő, érdemes tudni a másik okot is: az autentikus, erdélyi alapanyagok használatával csökkentik a fesztivál ökológiai lábnyomát. A fesztivál lényege ugyanis a régió gasztronómiai hagyományainak népszerűsítése, ugyanakkor egyfajta „kostólóeseményként” arra is ügyel, hogy ne vigye túlzásba az ételhalmozást, a pazarlást – még akkor is, ha magyarországi és más külföldi gasztroszakemberekkel együttesen dolgoznak mindezért a négy nap folyamán.

„Nem olyan fesztivál, amely a kalóriákról szól, kisebb, de csúcsminőségben elkészített falatok várják a betérőket, aki a fesztivál teljes területén és a fesztiválon kívül is részt vehetnek a programjainkon – legyen az tanulás, szórakozás vagy étkezés” – mondta a főszervező. Hozzáfűzte, a gasztroeseményen töltött néhány nap inkább emlékeztet a nagymamáink konyhájára, annak illatára és hangulatára, semmint egy fehérkesztyűs-öltönyös eseményre. A skanzen már eleve megteremti a hangulatot, erre már csak alapozniuk kell: sehol máshol nem látható a zöldnek annyi árnyalata, mint a gyimesi legelőkön, ez a vidék még együtt lélegzik a természettel, a helyi receptek pedig legalább annyira finomak, mint a Michelin-csillagos ételek – lelkendezett a főszervező utalva arra, hogy a természetközeliség élesztheti fel és tarthatja meg az erdélyi gasztronómiát.

Ebben a környezetben olyan éttermek és cukrászdák lesznek jelen, mint a budapesti Gundel, a Gerbeaud, a Michelin csillagos SALT, a debreceni IKON, a sepsiszentgyörgyi Szikra vagy a székelyudvarhelyi Páva, és színpadra lép többek között Wossala Rozina, Szabi, a pék, az erdélyi származású, Michelin-csillagos Veres István, Tóth Szilárd és Ötvös Zsuzsi.

Kiemelte, a szervezők arra is ügyelnek, hogy szinte észrevétlenül képezzenek hidat a múlt és jelen, a hagyományos és modern között mellőzve mindent, ami egy kicsit is az össznépi hangulatát keltené. Hogy ennek fontosságát a jelenlévők is megértsék, a Taste of Transylvania többek között egy szakmai napot is tart: szeptember 14-én, csütörtökön a HoReCa iparág képviselőit várják a Gyimesi Skanzenbe, amelynek keretében lehetőség nyílik a kapcsolatépítésre, a termékismeretre.

A szervezők ugyanakkor a minőségi kikapcsolódásra is figyelnek: tánc- és zenei programok, illetve magyar népmesék várják az érdeklődőket – világosított fel Trucza Adorján. Szintén nagy érdeklődésre tarthat számot Románia legnagyobb drónshowja, ugyanis pénteken és szombaton este 320 drón világítja be a gyimesi égboltot változatos formákban.

„Két teljesen új helyszín is lesz, az egyiket Örömfőzdének kereszteltük el, és itt egy olyan ötletet valósítunk meg, amire tudomásunk szerint nem volt még példa a térségünkben” – mondta a főszervező hangsúlyozva, hogy ezen a helyszínen valósítják meg Európa első százkezes főzését: 50 szakács négy turnusban, kisebb csoportokra osztva és egymást váltva fog főzni, ki-ki a saját fantáziája és tapasztalata szerint. Az Örömfőzde lényege, hogy a szakácsok – akik eddig nem ismerték egymást vagy egymás főzési szokásait – a Skanzenben egymás munkáját folytatva és segítve alkossanak olyan ételkülönlegességeket, amelyeket a helyszínen találnak ki.

A másik új helyszín a Champagne bár, ez a fesztiválhoz közeli Apahavas csúcs mellett alakítják ki, és tulajdonképpen egy olyan pezsgőbárt jelent, ahol italokat kortyolgatva és szalonnát sütve lehet a festői gyimesi tájban gyönyörködni.

A Taste of Transylvania honlapján, napi- és egész hétvégés jegyek is vásárolhatóak a https://tasteoftransylvania.eu címen.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_yPcbUIdB_300x250-maszol-HF23_3mb.gif
banner_vtAivxH1_web-banner-HF23.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?