Ma van a kutyák világnapja

A kutyák világnapján az ember legrégibb és leghűségesebb társállatáról emlékezünk meg. A nap célja a kutya és a gazda közötti odaadó szeretet ünneplése közös játék és különféle rendezvények keretében, illetve a figyelem felhívása a kutyákkal kapcsolatos emberséges bánásmódra.

Ahogyan arról az NDTV nevű lap is beszámolt, a nemzetközi kutyanapot először 2004-ben ünnepelte Colleen Paige állatvédő aktivista és kisállatéletmód-szakértő. Paige azért választotta augusztus 26-át, mert az aktivista családja ezen a napon fogadta örökbe az első kutyáját, Sheltie-t egy helyi állatmenhelyről. Colleen asszony ekkor tízéves volt. A nő szerint a nemzetközi kutyanap minden egyes kutyafajtának, vagyis a világ összes kutyájának szól: felhívja továbbá a figyelmet az örökbefogadás fontosságára és a menhelyi kedvencek szomorú sorsára – írja a Magyar Nemzet.

Fotó: Adobe Stock

A Business Standard című lap meghökkentő adatokat gyűjtött össze a kutyákról a nemzetközi kutyanap alkalmából. Mint írják, azonkívül, hogy a kutya az ember legjobb barátja, számos érdekesség is felmerül velük kapcsolatban. Íme néhány szórakoztató tény a kutyákról.

A kutyák érzékelik a betegségeket, a viharokat és a katasztrófákat.  A lap szerint a farokcsóválás a szerelem, a félelem, az agresszió és a bizonytalanság jele: hamisnak bizonyul az az elképzelésünk, hogy a kutyák akkor csóválják a farkukat, amikor boldogok.

A Discovery honlapja szerint a kutyák balra csóválják a farkukat, ha félnek és jobbra, ha boldogok. Ezenkívül alacsonyan csóválják a farkukat, ha bizonytalanok, továbbá egy kutya akkor is folyamatosan csóválhatja a farkát, ha agresszív.

Állítólag a kutyák álmodnak is: mocorognak álmukban, ez valószínűleg az álomjelenség miatt történik. Kutatások kimutatták, hogy a kutyák alvási szokásai és agyi aktivitása hasonló az emberekéhez, és úgy álmodnak, mint mi.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?