A mopszlinak, az angol és a francia bulldognak kétszer annyi betegsége van, mint más kutyafajtáknak

A brit királyi állatorvosi kollégium (Royal Veterinary College, RVC) szerint az angol bulldog kutyafajta tenyésztésén módosítani kell. Arra kérik az embereket, hogy ne vásároljanak angol bulldogot – valamint két másik népszerű fajtát, francia bulldogot és mopszlit –, amíg a tenyésztési problémák meg nem oldódnak. A házi kedvencek tulajdonosaitól pedig azt kérik, ne népszerűsítsék a fajtát fotókkal a közösségi portálokon – írta a The Guardian online kiadása.

Az angol bulldog az elmúlt tíz évben lett népszerű: hurkás, pufi „arca” miatt Winston Churchillhez szokták hasonlítani. Az egyre szélsőségesebb vonások – lapos pofa, ráncos bőr és zömök test – divatja a fajtát sok egészségügyi problémára tette hajlamossá.

Fotók: Unsplash | Angol bulldog

„Nagy, dülledt szeme és lapos képe vitathatatlanul cukorfalattá teszi az angol bulldogot, de hosszú évek szelektív tenyésztése után az extrém testforma az egészsége kárára vált” – mondta Dan O'Neil, az RVC tagja, a Canine Medicine and Genetics című szaklapban megjelent tanulmány egyik szerzője. Az embereknek nagy a szerepük abban, hogy kevésbé extrém megjelenésű, de egészségesebb egyedeket várjanak el - magyarázta.

 Az angol bulldog valaha izmos és sportos megjelenésű fajta volt, az évek alatt, míg népszerű házi kedvenccé vált, koponyája egyre rövidebb lett, állkapcsa egyre előbbre álló, bőre redőzöttebb, teste zömökebbé vált. A bulldog elképesztő népszerűsége a szakember szerint érthető: nagy feje és szeme, szelíd természete az embert a csecsemőre emlékezteti, gondoskodó ösztönöket vált ki belőle. Amit azonban kívülről aranyosnak ítélünk, az sok esetben élethosszig tartó szenvedést jelent az állatnak – tette hozzá O'Neill.

Francia bulldog

Tenyésztését sok ország már betiltotta, és egy munkacsoport szerint ez történhet az Egyesült Királyságban is, ha nem változik semmi. A testalkattal kapcsolatos betegségek közül sokat már több mint egy évszázada ismernek a tenyésztők. A felelős, az egészséget előtérbe helyező tenyésztés „javíthat a népszerű fajta jólétén” Alison Skipper, a londoni King's College állatorvostörténésze szerint.

Mopszli

A tanulmány összehasonlította több ezer, házi kedvencként tartott angol bulldog és más kutyafajták egészségét. Azt találták, hogy az előbbinek egy év alatt kétszer akkora valószínűséggel voltak betegségei, mint más fajták egyedeinek. A leggyakoribb panasz a bőrredők gyulladása, ami a többi fajtához képest 38-szor annyiszor fordult elő, az úgynevezett cseresznyeszem – a pislogóhártya mirigyének előreesése –, ami 26-szor volt valószínűbb, az alsó állkapocs előreesése 24-szer, légzési problémák pedig 19-szer nagyobb eséllyel jelentkeztek.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?