Összemérték tudásukat: csíki falvak önkéntes tűzoltói találkoztak Szépvízen

Jó hangulatban, nagy érdeklődéssel övezve tartották meg Szépvízen a környékbeli falvak önkéntes tűzoltó egyesületeinek ötödik találkozóját szombaton. (A képekre kattintva galéria nyílik. Fotók: Gábos Albin)

A csapatok felvonulással köszöntötték reggel a házigazda település lakóit. Ezt követően szentmisén vettek részt. Az ünnepélyes megnyitót követően a résztvevők ügyességi versenyben mérték össze tudásukat. Nagy Lehel, az idei házigazda alakulat, a Szépvízi Önkéntes Tűzoltók Egyesületének csapatvezetője arról tájékoztatta a Maszolt, hogy a rendezvény a kétévnyi járványidőszak után érezhetően felüdülést jelentett a helybéliek számára.

„Nagyon sok nézőnk volt. Mivel véget ért a vírushelyzet, az emberek kíváncsiak, érdeklődők. Kevés hasonló rendezvény volt a környéken az utóbbi időben. Nemcsak innen, a faluból, hanem más településekről is jöttek nézők, szurkolók. Igaz, hogy az érintett hat faluban meghirdettük az eseményt, plakátokat helyeztünk ki, rádióban is népszerűsítettük” – számolt be a felkészülésről és a hangulatról Nagy Lehel.

Amint tőle megtudtuk, az „oldalcsíki” települések önkéntes tűzoltói találkozójának megszervezése 2018-ban merült fel, akkor döntötte el Szépvíz, Csíkszentmiklós, Csíkborzsova, Ajnád, Csíkvacsárcsi, Csíkszentmihály, illetve Csíkpálfalva, Delne és Csíkcsomortán egy csapatként, hogy évente megszervezik az eseményt.

Ferencz Tibor szépvízi polgármester köszöntötte a tűzoltókat

Május negyedike Szent Flórián, a tűzoltók védőszentjének napja, ezért határoztak úgy, hogy minden évben rotációban, ehhez az ünnephez legközelebb eső hétvégén tartják meg a találkozót.

Idén tehát Szépvíz adott otthont az eseménynek, amely reggel nyolc órakor kezdődött a gyülekezővel és felvonulással. Az önkéntes tűzoltók bejárták a község falvait: Szépvízen kívül Borzsovába és Csíkszentmiklósra is ellátogattak. Délelőtt szentmisén vettek részt, majd délután következett a nap leglátványosabb mozzanata, a verseny.

Amint Nagy Leheltől megtudtuk, három versenyszámban mérették meg magukat a tűzoltók: százméteres egyéni versenyben, itt csapatonként két-két személy versenyzett, ezt követte a 4-szer százméteres staféta, végül pedig a hetes szerelés. Minden versenyszámban a csíkvacsárcsi önkéntes tűzoltók bizonyultak a legtalpraesettebbnek, így összesítettben ez a csapat kapta meg az aranyérmet, a kupát és az emléklapot. Második helyezett lett Csíkpálfalva, harmadik Csíkszentmiklós.

A szépvíziek csapatvezetője azt is elmondta, hogy a csapatokban legkevesebb 10 személy vett részt a versenyen, de voltak olyan települések is, amelyek 15-16 tagú csapatot delegáltak. Mint mondta, azért van szükség ennyi emberre, hogy ha véletlenül valaki megsérülne, legyen, aki helyettesítse.

A hatodik, vagyis a jövő évi önkéntes tűzoltó találkozót Csíkvacsárcsiban tartják, majd a következő évben Csíkpálfava látja vendégül a lánglovagokat.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?