Az 1848-as forradalom csíkszéki eseményeire emlékeztek Szépvízen

A huszárság felszereléseit, ruházatát, fegyverzetét és harcmodorát mutatták be az ünnepségen, amellyel az 1848–49 évi forradalom és szabadságharc csíkszéki eseményeire emlékeztek a szépvízi Székely Határőr Emlékközpontban szombaton.

A Szépvízért Egyesület és a Székely Határőr Emlékközpont szervezésében a szépvízi központ udvarán huszárbemutatót tartottak szombaton. A szervezők az 1848–49. évi forradalom és szabadságharc eseményeire emlékeztek, ugyanis 174 évvel ezelőtt április 4-én érték el a pesti forradalom hullámai a Csíki-medencét.Fotók: Daczó Dénes

Az eseményen a 15. Mátyás huszárezred csíkszéki és a (1.) 11. székely határőr-huszárezred székelyudvarhelyi hagyományőrzői működtek közre. A rendezvény első felében Nagy József történész, az emlékközpont állandó kiállításának kurátora tartott előadást a huszárság kialakulásáról, feladatáról és történetéről. Ezt követően az érdeklődők megismerhették a huszáregyenruhát, a huszárok felszerelését és életmódját. A nap második felében a szépvízi futballpálya melletti területen látványos karüsszel bemutatót is tartottak a lóra pattanó huszárok.

A bemutató programjait a helyi érdeklődőkön kívül számos, a környező településről érkező látogató követte. Örvendetes volt a sok gyermek, fiatal, fiatal család részvétele. A szervezők szándéka szerint a jövőben több hasonló rendezvény szervezésével szeretnék még élőbbé tenni a Székely Határőr Emlékközpontot és az állandó kiállítás mellett rendszeresen hasonló alkalmakat is szeretnének biztosítani a központ látogatói, kedvelői számára.

A rendezvény végén az érdeklődőknek lehetőségük nyílt a Székely Hatátrőr Emlékközpont állandó kiállításinak megtekintésére is, amivel sokan éltek is.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?