Kacsasejtekből állítanának elő libamájat laboratóriumokban, hogy a szárnyasok tömését elkerülhessék

Kacsasejtekből alkot libamájat laboratóriumban egy párizsi startup cég a hagyományos libamáj alternatívájaként. Az Európai Parlament ugyanis a múlt hónapban tett javaslatot a libák és a kacsák tömésének tilalmára, írja az index.hu portál.

A francia konyha különlegességének minősül a libamáj, amelyet Kaliforniában már évekkel ezelőtt betiltottak, mert elengedhetetlen hozzá az állatok tömése. New Yorkban hasonló lépésre készülnek, sőt, Nagy-Britanniában is betiltották az állatok tömését, miközben a libamáj árusításának tilalmát is mérlegelik.

"Be akarjuk bizonyítani, hogy a laboratóriumban létrehozott hús nem korlátozódik a hamburgerekre, hanem gasztronómiai termékeket is elő lehet állítani" – mondta Nicolas Morin-Forest, a Gourmey nevű cég három alapítójának egyike.

Foto: Pexels | Maria Orlova

Ebben a hónapban tízmillió dollárt kapott európai és amerikai befektetőktől termékük tökéletesítésére a vállalkozás, amely egy egyetemi kutatólaboratóriumban már két éve fejleszti a mesterséges libamáj elkészítésének technológiáját. A cég alapítói között van molekuláris és sejtbiológus is. Sayous felidézte, karácsonykor a családjának a hagyományos libamájjal együtt laboratóriumban előállítottat is felszolgált, és szerettei nem vették észre a különbséget a kettő között. Hozzátette, állagát tekintve már 90 százalékban megfelel a termékük az elvárásoknak. Mintegy hatszáz próbálkozásuk volt, mire idáig jutottak.

A recept megtermékenyített kacsatojásból kivont sejtekkel kezdődik, amelyeket egy alumínium tenyésztőtartályba helyeznek, amelyben 37 Celsius-fokon tartott tápoldat van. Ahogy a sejtek osztódnak és megsokszorozódnak, a tápanyag elősegíti a májsejtek növekedését, és két-három hét alatt létrejön a libamáj. Kevés növényi zsírt adnak hozzá, hogy elérjék a krémes állagát. A kutatók most séfek segítségével „finomhangolják” az eredményt.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?