Óvatosan vezessen: elkezdődött az őzek násza, a vadak ilyenkor gyakrabban szökkennek az úttestre

Július második felétől augusztus közepéig tart az őzek párzási időszaka. A vadak ilyenkor aktívabbak, kevésbé óvatosak, így gyakrabban látni őket a mezőgazdasági termőterületek melletti utakon. Érdemes fokozott óvatossággal vezetni még akkor is, ha nincs elhelyezve vadveszélyre figyelmeztető közlekedési jelzőtábla, írja a police.hu alapján a sokszinuvidek.24.hu portál.

A közúti balesetek elkerülése érdekében ebben az időszakban érdemes betartani néhány plusz szabályt. Például azt, hogy a megengedett legnagyobb sebességnél jóval kevesebbel közlekedjen a sofőr, hogy legyen ideje reagálni egy hirtelen felbukkanó vad esetén.

Emellett ne telefonáljon vezetés közben, mert másra figyelve lassabban tud reagálni. A távolsági fényszóró is sokat segíthet: sokkal nagyobb terület látható át, de ügyelni kell arra, hogy szembejövő forgalom esetén kapcsolja le a reflektort.

Fotó: Pexels | Till Rottmann

Érdemes nagyobb követési távolságot tartani és folyamatosan figyelni az út mindkét oldalát, mert a vadállatok kiszámíthatatlanul viselkedhetnek. Van, hogy nem mozdulnak, de az is lehet, hogy megugranak és valamelyik irányba vágtatni kezdenek. Érdemes tudni, ahol egy őz van, számítani lehet többre is. A fényszóróba nézve nem biztos, hogy az állatok látják a járművet, de a hangjelzés segíthet nekik, hogy tudják, merről jön a veszély, tehát célravezető dudálni is. Azonban vigyázni kell arra, hogy ha az állat nem az úton áll, a hangtól megriadva éppen a jármű elé ugrik.

Ha elpusztult, vagy haldokló vadállatot talál az úton, hívja a 112-es segélyhívó számot. Ne próbálja meg lehúzni az úttestről, mert lehet, hogy még életben van, és egy rémült állat súlyos sérülést okozhat patáival, agancsával vagy harapásával. Az elpusztult állatot pedig tilos elvinni, mert az lopásnak minősül.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_fqCTjirk_Double Rise 3oo.jpg
banner_slFPWcPP_WhatsApp Image 2021-07-23 at 15.48.23 79o.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?