banner_Lby144CD_KUK_12_maszol-970_250.jpg
banner_JLt9ZURq_KUK_12_maszol-300_250.jpg

Az újabb növényvédőszerek mérgezőbbek: méhek tömeges pusztulását okozhatják

A növényvédő szerek valóban kevésbé mérgezőek a gerinces állatokra nézve, mint korábban, de a méheket és más beporzó rovarokat még mindig veszélyeztetik. Egy friss kutatás megmagyarázza, mi lehet az oka a növénytermesztést is súlyosan fenyegető rovarapokalipszisnek, írja a telex.hu portál.

A Földről évente egy-két százaléka tűnik el a rovaroknak: a tömeges fajpusztulás mellett aggasztó az egyedszámcsökkenés is. A méhek drámai létszámcsökkenése a növénytermesztő mezőgazdaság szinte teljes spektrumát fenyegeti – ha nem sikerül megállítani és lehetőleg visszafordítani a folyamatot, az agrárium mai formája is veszélybe kerül.

Fotó: Pexels | Abdul Zreika

A rovarapokalipszist illetően többféle magyarázat létezik, a növényvédő szerek, a fényszennyezés, az invazív fajok és a változó földhasználati módok mind negatívan befolyásolják a rovarok fennmaradását. A növényvédőszerek körül jelentős politikai viták is kialakultak: az Európai Unióban például hosszas harcok után a közelmúltban betiltották a különösen veszélyesnek tartott neonikotinoidok egyes csoportjait, amelyek az elmúlt egy-két évtizedben eléggé elterjedtek.

Egy friss kutatás most azt vizsgálta meg, hogy hogyan változott az egyesült Államokban a különböző növényvédő szerek használata, és ennek milyen hatása volt a beporzó rovarokra: mint kiderült, a hatásuk toxikus, pedig elvileg javulásban is lehetne reménykedni, mert az újabb generációs növényvédőszerekből kevesebbre van szükség. A Science-ben megjelent tanulmány szerzői azonban arra jutottak, a mennyiségcsökkenés pozitív hatásánál súlyosabb az a negatív hatás, ami abból következik, hogy az új típusú szerek a korábbiaknál veszélyesebbek a rovarokra.

Miközben az újabb növényvédőszerek sokkal kevésbé ártalmasok az emberre és a gerinces állatokra, a rovarokra pont mérgezőbben hatnak a korábbiakhoz képest, írja a Guardian. A szerzők szerint ezért a neonikotinoidok mellett egy másik növényvédő típus, a pyrethroidok elterjedése a felelős leginkább. A génmódosított növényeknek ráadásul semmiféle kimutatható pozitív hatása nem volt a rovarokra gyakorolt toxicitás szempontjából – állítják.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A tanulmány azért korlátozódott az amerikai adatokra, mert máshol, például Európában nincs ilyen jól használható, elérhető adatbázis az alkalmazott növényvédőszerekről. A rovarapokalipszis megállításához a kutatók szerint ez lenne az egyik első kulcs: megbízható adatok a világ minél több részéről a toxikus szerekről, melyeket a mezőgazdasági hozamok érdekében használunk, de a növénytermesztés jövőjét veszélyeztetik.

 

Vágólapra másolva

Kapcsolódók

Kimaradt?