Állatrendőrséget hoznának létre Romániában – közvitán a tervezet

Közvitára bocsátotta a belügyminisztérium azt a sürgősségirendelet-tervezetet, amely értelmében a rendőrség elrendelhetné a bántalmazott állatok állatmenhelyre való költöztetését.

A hírt Marcel Vela belügyminiszter jelentette be kedden a minisztérium székhelyén. Vela elmondta: a minisztérium honlapján közzétették a tervezetet, amelynek értelmében a rendőrség elrendelheti a bántalmazott, sérült, megkínzott állatok menhelyre költöztetését.

Amennyiben a tervezetet megszavazzák és hatályba lép, a megyei tanácsoknak kötelességük lesz állandó állatmenhelyeket biztosítani. Ezek lehetnek intézményes jellegűek, de létre lehet őket hozni állatkertek keretében, illetve állatvédő személyek bevonásával is.

A tervezet értelmében a bántalmazott állatok ideiglenesen olyan civil szervezetekhez kerülhetnek, amelyek bizonyítottan képesek ellátni azokat. Az állat tulajdonosa a közigazgatási bíróságon fellebbezhet a hatósági intézkedés ellen.

A miniszter közölte: a jogszabálytervezet feljogosítaná a rendőröket, hogy amennyiben információik szerint valahol veszélyben levő állat van, az illető ingatlan vagy terület tulajdonosának engedélye nélkül is behatoljanak oda, ahol az állat található. A rendőri akcióról fotó- vagy videofelvétel készíthető az állat tulajdonosának beleegyezése nélkül is – tette hozzá Vela.

(Címlapi illusztráció forrása: pexels.com)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?