Medvebocsokat zavartak téli álmukban Hargita megyében – a rendőrség és a környezetőrség is vizsgálódik

Közfelháborodást keltett egy, a közösségi médiában megosztott videó, amelyen az látszik, hogy négy Neamţ megyei férfi téli álmukat töltő medvebocsokat emel ki a barlangjukból, kiteszik őket a hóba, hogy megvizsgálják, milyen neműek. Az állatvédelmi szempontból kifogásolható esetet a környezetőrség és a Hargita megyei rendőrség is vizsgálja, mivel kiderült, a bocsokat Hargita megye területén zaklatták. Egyes feltételezések szerint orosz bűnszervezetek állnak a háttérben. Az ügyben megszólalt Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter is.

A felvételen látható négy férfit a Hargita megyei rendőrség hallgatja ki, mivel az eset egy Gyergyószentmiklóshoz tartozó erdős területen történt – közölte a Hargita megyei rendőrség szóvivője, Gheorghe Filip.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Zavartalanul akarják kitermelni az erdőt?

A 35 és 51 év közötti férfiakat a Neamţ megyei rendőrök azonosították, állatkínzás és állatbántalmazás gyanújával hallgatják ki őket. Emellett terhelő tényező, hogy a medvebocsokat hibernációs időszakukban zavarták, ráadásul feltehetően az élőhelyüket is megrongálták. Ezekért a cselekedetekért akár börtönbüntetés is járhat.

Adrian Bîlbă biológus úgy nyilatkozott a Digi24 hírtelevíziónak, hogy a férfiak azért emelhették ki a bocsokat és választották el az anyjuktól, hogy elrettentsék attól, hogy azon a területen járjon, ahol erdőkitermelés folyik.

Az üggyel kapcsolatban megszólalt Tánczos Barna szaktárcavezető is, aki elmondta, hogy a férfiak a hóban hagyták a négy medvebocsot. Hozzátette, a Hargita Megyei Környezetőrség munkatársai pénteken az egyébként nehezen megközelíthető helyszínen keresik – egyelőre eredménytelenül – az állatokat. A Hargita megyei rendőrség szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményében megerősítette, hogy a medvebocsokat még mindig nem találták meg.

Orosz maffia lenne a háttértben?

A Digi24 szerint nem kizárható az sem, hogy a férfiak az oroszországi feketepiacra szánták a bocsokat. A nyomozással kapcsolatban Gheorghe Filip csak annyit mondott, hogy semmilyen lehetőséget nem zárnak, azonban a feltételezést nem tudta megerősíteni.

A videóra egyébként a Casa lui Patrocle nevű civil szervezet hívta fel a közvélemény figyelmét, ők állítják, hogy több olyan figyelmeztetés is érkezett hozzájuk, miszerint a bocsokat eredetileg Oroszországba akarták szállítani.

Tánczos Barna erre kijelentette, azon lesz, hogy kiderüljön, tényleg létezik-e vadállatokat érintő feketekereskedelem Oroszországgal.  Hozzátette, ha bebizonyosodik, hogy e téren is létezik szervezett bűnözés, akkor az ügy már a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Igazgatóság (DIICOT) fennhatósága alá tartozik.

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?