Környezetvédés takarítás közben: íme 6 zöld tipp, amivel kímélheti a bolygót

A tisztítószerpiac szinte elárasztja a piacot a takarítást gyorsabbá és kényelmesebbé varázsoló egyszer használatos kendőkkel, papírtörlőkkel, felmosóbetétekkel és mindenfélével, amit extra tisztítás nélkül kidobhat és cserélhet az ember.  A TheKitchn cikke alapján a divany.hu portál olyan zöld megoldásokat ajánl takarításhoz, amelyek környezetkímélőek és pénztárcabarátok. 
16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
  • Mosogatószivacs helyett kefe

A természetes anyagú szivacsok nagyszerűek, de gyakran kell cserélni őket. A műanyagok le sem bomlanak és persze mégis elhasználódnak, egy masszív kefe viszont alaposan tisztít és tartósabb, mint a szivacsok.

  • Papírtörlő helyett kendő

A papírtörlő tartós anyagú, mosható kendőre, organikus fehérítetlen pamutszövetre vagy mikroszálas kendőre cserélhető. Nem annyira egyszerű, mint kidobni a papírgalacsinokat, de csak egy öblítésről van szó a takarítás után, és máris újra használhatóak.

  • Koncentrátumok

Ha feltétlenül szükséges tisztítószereket használnia, válassza belőlük a koncentrátumot. Szinte minden otthoni tisztítószerből létezik sűrítmény, amihez csak vizet kell adagolni. Tovább tart, ritkábban kell vásárolni belőle, és csak egyetlen műanyag palackot kell venni néhány havonta.

Fotó: Pexels | Anna Shvets

  • DIY tisztítószer

Saját tisztítószert is készíthet az emberlánya, ehhez szódabikarbóna, citromlé, só, ecet szükséges. A szódabikarbónát a konyhai zsírtalanításhoz érdemes használni, ecetet a fürdőszobában lévő piszok tisztításához, citromlével és sóval pedig az edények tisztítása egyszerűsíthető.

  • Nedves törlőkendő helyett spray

A törlőkendő sokszor újrahasznosítható, variálható és a mennyisége is szabályozható Sokkal környezetbarátabb megoldás, ami az eltávolítandó piszok mennyiségével összehangolható. 

  • Megfelelő adagolás

Gyakran a tisztítószerek használati útmutatója is több adagot ajánl, és a legtöbb ember több mosószert használ a kelleténél. A mosószeres kupak adagolócsészéi nem segítenek a tökéletes mennyiség kiválasztásában. Egyéni, hogy kinek mi a megfelelő mennnyiség, ami nem túlzó, de még mindig tökéletesen tisztít. 

banner_TfWzz7sC_300x250-HU.jpg
banner_Y04tqfmE_970x250_HU.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?