banner_xRg6ZFl6_Koldok_970x250.gif
banner_30Cewl4A_Copy of 1_300x250.gif

Gyulladáscsökkentő, vágyfokozó, „vitaminnal teli csemege” – tavaszi zöldek: a medvehagyma

„Igazi tavaszi csemege, tele vitaminnal, életerővel, jókedvre derítő energiákkal” – jellemezte Csíki Emese szentábrahámi biogazda, gyógynövénytermesztő minisorozatunk újabb tavaszi zöldjét, a medvehagymát. Hagymás-fokhagymás ízhatású, ingyen terem az erdőbe járóknak, méregteleníti a szervezetet, fokozza a nemi vágyakat, rendbe hozza az emésztést, és még a reuma és alkoholizmus ellen is hatékonyan küzd. Azonban érdemes nyitott szemmel gyűjtögetni, van ugyanis egy mérgező hasonmása, méghozzá a gyöngyvirág. Hogy a medvehagyma széles körben ismeretes legyen, Kacsó András költő a biogazda kérésére verset írt a tavaszi zöldről.

Április elején megfigyelhető, ahogyan a lombhullató erdők még szürkés-élettelen aljnövényzetéből hirtelen friss, zöld levelek kezdenek ágaskodni. Illatukkal jelzik, színültig vannak az ember számára szükséges tápanyagokkal. Aki egy szálat is megkóstol belőlük, hagymához vagy fokhagymához hasonlítja zamatukat, és nem állja meg, hogy ne tömködje tele zsebét, kosarát a csemegével. Milliószámra és ingyen terem áprilisban a medvehagyma, ami valóságos „kincsnek” tekinthető – vélekedett Csíki Emese gyógynövénytermesztő a tavasz egyik gyógyírjáról, hangsúlyozva, hogy az „áldást” az embernek illendően kell kezelnie: ha arra vágyik, hogy évről évre beterítse az erdőket, nem szabad a növényt gyökerestől elfogyasztania.

Fotó: Polyák Ágnes

A medvehagyma a csalánnal ellentétben ártalmatlan, hiszen nem szúr, nem bosszantja az embert gyűjtögetés közben, ám levelei könnyűszerrel összetéveszthetők mérgező hasonmásáéval, a gyöngyvirágéval, ezért fokozott figyelmet igényel a begyűjtése. Noha várágaikról bárki megkülönböztetheti egymástól a két növényt, áprilisban, a gyűjtögetés idején csupán leveleik zöldellnek, és ez megnehezíti az emberek dolgát. Ki-ki orrára és szimatára hagyatkozhat: ha fokhagyma illatú a levél, akkor nyugodtan leszedheti azt, ha viszont nem biztos a dolgában, a szakember azt tanácsolja, hagyja az erdőben a zöldet, ugyanis a gyöngyvirág elfogyasztása akár végzetes is lehet.

Fotó: Lakatos Márk

Levelei, szára, virága, sőt, még gyökere is elfogyasztható: gyógyhatása széleskörű

A biogazda szerint a medvehagyma zöld leveleit érdemes begyűjteni, később a fehér virágai is hazavihetők, ezek szintén egészségesek: salátákban vagy ételek díszeként tökéletesen helytállnak. A medvehagyma gumós hagymagyökérrel rendelkezik, ez a része ugyancsak biztonsággal elfogyasztható, ezért az erdőkből sokan kiássák a növényt, ami a termesztett fokhagymához képest sokkal kisebb. A szakember kérése azonban az, hogy „a természet tisztelőjeként senki ne bántsa a medvehagyma gumóját, és ha nagyon kívánja, akkor is csak egyszeri alkalommal kóstolja meg azt, mert, ha a földben marad, jövőre is bő termést hoz, ellenkező esetben viszont eltűnik természetes lelőhelyéről”.

Gyógyhatása széleskörű: antibiotikus hatású, kiváló vér-, vese- gyomor- és hólyagtisztító, segít a salakanyagoktól való megtisztulásban és a vérképzésben is szerepet játszik. Az emésztés elősegítése folyamán fertőtleníti a gyomrot, tisztítja a beleket. Emellett visszafogja a hasmenést, szélhajtó tulajdonságú, javítja az étvágyat, bélféregűző. Sőt, az alkoholistáknak is segít lemondani szenvedélyükről.

Vértisztító hatásának köszönhetően javítja a memóriát, csökkenti a koleszterin- és vércukorszintet, megszünteti az artériák meszesedését, javítja a szív működését. Fogyasztásával a seb is gyorsabban gyógyul, regenerálódik, és bőrük bizonyos betegségeitől is megszabadulhatnak az érintettek, nem beszélve arról, hogy a nemi vágyat is serkenti. Mivel a vese tisztításában is kulcsfontosságú feladatokat lát el, megszabadítja a betegeket a reumától – világosított fel a gyógynövénytermesztő, majd hozzátette, a felsoroltak mellett legmeghökkentőbb gyógyhatása az, hogy rendszeres fogyasztásával megelőzhető a daganatos megbetegedések kialakulása.

Szezonja azonban nagyon rövid, csupán pár hétig gyűjtögethető, így érdemes gondoskodni a tartósításáról. A medvehagyma szárítható: minél hamarabb szárad, annál magasabb a minősége, a több napon át száradó levél ugyanis elveszíti színét, ízét és illatát egyaránt. Tartósítás kezdetén fontos tudni, hogy a szár nélkül begyűjtött levelek hamarabb száradnak, ezeket célszerű vékony rétegben kiteríteni, és hőforrás mellé helyezni.

Fotó: Lakatos Márk

Ugyanakkor fagyasztással is megőrizhető: a mélyhűtőben kiválóan eláll, kiolvasztva azonnal használható. Hasznos lehet fagyasztás előtt felaprítani, mert olvadás után már nem könnyű a levelekkel bánni: kis adagokban jó tárolni, hogy ne a teljes lefagyasztott mennyiség olvadjon ki, hanem csupán annyi, ami éppen falhasználásra kerül. Befőttesüvegben, felaprítva, sós-ecetes vízben is eltehető télire. Ennek előnye, hogy a leve salátaöntetként bármikor felhasználható.

Medvehagyma a „házi patikánkban”: tea, tinktúra, bor, olaj és méz is készülhet belőle

A medvehagymából készült teának sajátságos íze van, de bazsalikommal keverve élvezhető. Tinktúrája szintén jellegzetes: a megmosott, megszikkasztott leveleket apróra kell vágni, majd befőttesüvegbe helyezni, és körülbelül 40-50 fokos alkoholtartalmú gyümölcspálinkával felönteni. Negyven napig érdemes az alkoholban tartani, majd leszűrve évekig eláll. Vízzel hígítva naponta egy-egy kávéskanálnyi fogyasztható belőle akár egész éven át – részletezte a gyógynövénytermesztő.

Megtudtuk, a tavaszi zöldből bor is készíthető: fehérborhoz felvágott medvehagyma adható, és az itóka ízlés szerint mézzel édesíthető. A borban lévő alkohol, akárcsak a pálinkában lévő, kivonja a medvehagyma hatóanyagát és tartósítja azt. Almaecettel is kivitelezhető ez a módszer, ez utóbbit használva kettős hatás is elérhető: nemcsak a medvehagyma, de az almaecet gyógyhatása is érvényesül.

Különböző olajokban is értékesíthető a medvehagyma gyógyhatása. Csíki Emese a szőlőmag- vagy szezámolajat ajánlja, mert ezeknek nincs markáns ízük vagy illatuk, és lassabban avasodnak. Az olajokban tanácsos áztatni a medvehagyma levelét, amit nem muszáj leszűrni, ellenkezőleg: hónapokon keresztül is elállhat bennük a zöld. Az így nyert medvehagymaolaj használható saláták elkészítésénél, de levesek, sőt, sütemények, kenyerek ízesítésére is alkalmas. Mézként is kiválóan működik: virágának méze légzéstisztító hatású, finom, édes, gyermekek által is fogyasztható gyógyító szer, azonban Székelyföldön még nem terjedt el a medvehagymaméz készítése.

Medvehagyma a konyhában

A gyógynövénytermesztő arról is beszámolt, ahhoz, hogy kifejtse gyógyhatását, legalább három héten át folyamatosan kell fogyasztani belőle egy jókora adagot, ezért érdemes az ételek elkészítéséhez is használni. Minden olyan ételben kiváló, amibe egyébként fokhagyma kerülne. Emellett zöldséges salátákban, salátaöntetekben is ízletes, mert sokkal bársonyosabb az íze, kevésbé csípős, mint a termesztett fokhagymáé. Keverhető pörköltekhez, gombás ételekhez, zöldség- és krémlevesekhez, rizshez, illetve a felhasználásával pácolhatók húsok is. Tökéletes ízvilágot eredményez, ha friss salátával, madársalátával, csalánnal vagy spenóttal van keverve: a leveseket, főzelékeket és egyszerű salátákat is zamatossá teszi.

Fotó: Polyák Ágnes

Ha grízgaluskába kerül, impozáns lesz tőle a húsleves íze, sajtkészítéskor, a különböző tejtermékeket – krémsajtot, sajtot, túrót, tejfölt – és mártásokat megbolondítja. A nap bármely időszakában fogyasztható: reggelente a tojásrántottába vagy túrókrémbe, délben a főzelékbe vagy a levesbe keverve, este a salátába vagy a vajas kenyérre szórva.

Így készül a gyógynövénytermesztő kedvence, a medvehagymakrém

Csíki Emese kedvence a medvehagyma krém. Előnye, hogy a levelek nyersen kerülnek az üvegbe, így gyógyhatásuk megmarad. Jómaga helyi alapanyagokból készíti:

  • a medvehagymát megmossa, megszikkasztja, darabokra vágja és aprítóba teszi
  • fele annyi érlelt, sós sajtot reszel hozzá, mint amennyi a levél súlya
  • egy-két maréknyi diót vagy mogyorót ad hozzá, és elindítja az aprítást
  • fokozatosan annyi frissen préselt olajat locsol a készítménybe, amennyit éppen magába szív
  • ízlés szerint sózza
  • amikor krémszerűvé válik, befőttesüvegekbe adagolja, olajat önt azok tetejére, és mindet lezárja – elmondása szerint dunsztolás nélkül a legegészségesebb, de csak pár hétig áll el a hűtőszekrényben.
16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_4BtporpC_300x250-HU.jpg

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?