Mézeskalácsok időszaka: így készül az immunerősítő sütemény

A mézeskalács az ünnepi előkészületek velejárója: rengeteg formát öltenek fel ilyenkor a házilag készített sütemények, amelyek fahéjtól, szegfűszegtől, szerecsendiótól illatoznak. Utánajártunk, hogyan készíti egészséges ünnepváró mézeskalácsát Szilágyi Karola dietetikus, és miként ízesíti hagyományos mézespogácsáit Csíki Emese gyógynövénytermesztő. Kiderült, a mézespogácsák akár az immunrendszert is erősíthetik, ha megfelelő őrlemények és hozzávalók kerülnek a masszába.

Sok fajta fűszer csempészhető az ünnepbe: a csillagánizs, az édeskömény, a fahéj, a gyömbér, a kardamon, a koriander, a szegfűszeg és a szerecsendió mindamellett, hogy ízt ad az ételeknek, és örömforrást jelent fogyasztói számára, az egészséget is erősíti – vallja Csíki Emese gyógynövénytermesztő. Ezek az aromás fűszerek a nyári hőségben nem hódítanak annyira, mint a hideg évszakokban: a zimankós téli napokon fejtik ki igazi hatásukat, erősítik a szervezetet, a lelket és a testet egyaránt felmelegítik.

A tél illataként ismert fahéj, szegfűszeg és szerecsendió nemcsak a mézespogácsa bódító összetevője, hanem a csipkebogyó-, alma- és egyéb gyümölcsteának is – különösen télen – elengedhetetlen alkotórésze. Sőt a forralt bornak, likőröknek is, mi több, a forró kávé is különlegesebbé tehető az őrleményekkel.

Nagy részük a felső légúti fertőzéseket gyógyítja, emellett a gyömbér és szegfűszeg gátolja a gyulladásokat, a koriander, amely baktérium- és gombaölő hatású, a gyomorbántalmakat is enyhíti. Az édeskömény, ánizs, fahéj, kardamon, szegfűszeg, csillagánizs, szerecsendió nemcsak emésztésserkentő, hanem oldja a hasi görcsöket, a puffadásokat. Ezért az édesköményt és az ánizst csecsemők, kisgyermekek is fogyaszthatják teaként. A szegfűszeg hatékonyan gyógyítja a száj gyulladásait, valamint a fogínysorvadást, emellett javítja a leheletet.

A téli ünnepek jellegzetes fűszereinek illata örömérzetet vált ki az emberekből, ezért díszítőelemként is használhatók a lakásban. Egy szegfűszeggel megtűzdelt narancs hetekig eláll, és folyamatosan illatoz.  De van ám ezekben a magvakban egy kis varázs is – véli Csíki Emese, hiszen néhányuk afrodiziákumként is ismert. Például az ánizs nemi vágyat serkent, a fahéj, a gyömbér izgató hatású, a kardamon, szegfűbors, szegfűszeg élénkítő, a szerecsendió pedig bódító.

Csíki Emese szerint mézeskalácssütéskor érdemes a szülőknek gyakran hangsúlyozni, hogy milyen fűszereket használnak – ezáltal a gyermekekben kialakul a természetes reflex, amely később, egy betegség folyamán a gyógyfüvek, gyökerek, levelek és virágok felé hajtja őket.

Az egészséges mézeskalács receptje

Szilágyi Karola dietetikus elmondása szerint a méz ősidők óta az emberi táplálkozás része. 80 százalékban szőlőcukrot és gyümölcscukrot tartalmaz, és segít az immunerősítésben, hiszen vitaminokat (B1-, B2-, B5-, B6-, C- és K-vitamin-, niacin- és folsav), ásványi anyagokat (kálium, nátrium, kalcium, magnézium és klór) és antioxidánsokat foglal magába. Kalóriatartalma: 325 kcal/100 g. Fogyasztása azonban nem javasolt cukorbetegség, gyomorsav-túltengés, reflux, allergia és fruktóz intolerancia esetén.

Hogy mindenki számára fogyasztható lehessen a karácsonyi mézeskalács, a dietetikus úgy véli, legjobb megoldás eritritet használni édesítőként. Az eritrit négy szénatomból álló cukoralkohol, a természetben a szőlőben, a körtében és a gombákban lelhető fel. Mesterségesen általában kukorica vagy búza keményítőjéből állítják elő, így a használata biztonságos. Nem csoda, hiszen glikémiás indexe 0, tehát nem növeli a vércukorszintet, ezért akár a fogyókúrázók és a cukorbetegek is bátran fogyaszthatják. A cukorhoz képest édesítőereje 60-80 százalékos, kalóriatartalma azonban 0 – részletezte a szakember.

Hozzávalók

  • 250 g teljes kiőrlésű liszt
  • 100 g zabliszt
  • 60 g méz
  • 60 g eritrit / xilit
  • 1 tojás
  • 200 g vaj
  • 1 csipet só
  • 1 tk. fahéj
  • ½  tk. szegfűszeg
  • ½ vaníliarúd kikapart magja

Elkészítése

  1. A vajat lassú tűzön megolvasztjuk, majd hozzáadjuk a mézet és az eritritet, és jól elkeverjük, amíg az eritrit megolvad.
  2. Egy edénybe teljes kiőrlésű lisztet, zablisztet, tojást, fahéjat, szegfűszeget, vaníliarúd kikapart magját, egy csipet sót teszünk, majd hozzáöntjük a vajas keveréket. Jól összegyúrjuk az összetevőket, majd gömböt formázunk belőle, és egy átlátszó fóliában körülbelül 2 órán át a hűtőszekrényben pihentetjük.
  3. Ezután kivesszük a masszát, 30 percig szobahőmérsékleten tartjuk, majd egy nyújtófa segítségével fél centiméteres vastagságúra nyújtjuk, és kedvünk szerint formázzuk.
  4. A kiszaggatott mézeskalácsokat egy sütőpapírral bélelt tepsiben, 170 fokon, 10-15 percig sütjük.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?