Zsúfolt lesz a jövő hét az iskolákban – ezek a kedden kezdődő képességvizsga újdonságai

Sok szabályt már megszokhattak a diákok, tanárok a képességvizsgára vonatkozó intézkedések közül, de van néhány újdonság is. Példa nélküli az is, hogy a nyolcadikosok országos vizsgájának időszaka egybeesik az utolsó tanítási héttel. Így azokat az iskolákat, ahol vizsgáztatás zajlik, ki kell üríteni, ezért számos tanintézményben online oktatással zárják az idei tanévet.

Már lezárult az iratkozás az idei országos képességfelmérő vizsgára. Országszerte 131 ezer nyolcadikos tanuló venne részt a június 22-én kezdődő megmérettetésen, ez a végzős évfolyam diákjainak a csaknem 90 százaléka. Kedden román nyelv és irodalomból, 24-én matematikából vizsgáznak, 25-én pedig a nemzeti kisebbségekhez tartozó tanulók anyanyelvből szerzett tudását mérik fel.

A tanügyminisztérium részletesen közölte a tanfelügyelőségekkel az idei képességvizsgán betartandó szabályokat. A vizsgaközpontban mindenkinek kötelező a maszk viselése, a védőeszközt és fertőtlenítőt minden tanuló rendelkezésére kell bocsátani – nyilván, az, aki maszkkal érkezik, az iskolában már nem kap új maszkot, ismertette a Maszollal Kiss Imre Kovászna megyei főtanfelügyelő. Az iskolában a már megszokott, kijelölt útvonalakon kell közlekedni, az osztálytermekben kötelező az egyméteres távolság megtartása soronként és a sorok között is, ahol erre nincs lehetőség, törekedni kell a minél nagyobb távolságra.

A termekben 8:00 és 8:30 között kell megjelenni, a vizsgák 9 órakor kezdődnek. A tanulók idén új típusú vizsgalapot kapnak, egy 10-12 oldalas füzetecskét, ami a tételsort is tartalmazza. Idén tehát a tanulók nem vihetik haza magukkal a tételeket a vizsga után, mint a korábbi években, a vizsgafüzetet le kell adni, magyarázta a háromszéki tanfelügyelő.

A tételek kidolgozására két óra áll a tanulók rendelkezésére, az időt azután mérik, hogy a füzet első oldalát mindenki kitöltötte a megfelelő adatokkal, erre körülbelül 15 percet számolt a tanügyminisztérium. Mindezt egyébként a próbavizsgán már gyakorolták az érintettek, az új típusú vizsgafüzetekkel is találkoztak.

Kovászna megyében a végzős nyolcadikosok 87,5 százaléka iratkozott be a képességvizsgára, összesen 1567 diák, ebből 1184 magyar tagozatos. Kiss Imre hozzátette, körülbelül ez az arány jellemző minden évben.

Fontos, hogy ha a diák valamit rosszul ír, és kijavítaná, azt tantárgyanként egységesített módon teheti meg. Kiss Imre felhívta a figyelmet: jelentős feladat hárul a felvigyázó tanárra, akinek el kell igazítania a tanulót, ha az elbizonytalanodik vagy nem tudja, hogyan lehet valamit kijavítani. Természetesen lehet pótlapot és piszkozatlapot is kérni, kék írószert kell használni, rajzolni ceruzával lehet. Újdonság, hogy például a matematika esetében belerajzolhatnak az ábrába, sőt olyan feladat is van, ahol ki kell egészíteni a rajzot.

Alapos átszervezés szükséges az utolsó tanítási héten

Kovászna megye tanfelügyelője egy márciusi sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy számos kérdés merülhet fel az idei képességvizsga megszervezése kapcsán, ugyanis a többi évfolyam utolsó tanítási hete rácsúszik a nyolcadikosok vizsgaidőszakára. Emlékeztetett: az utolsó iskolai hét általában nagyon zsúfolt, a pedagógusoknak sok bürokratikus feladatuk van a lezárásokkal, a bukásra álló diákoknak adott utolsó esélyes feleltetésekkel, ezzel viszont nem tudnak majd foglalkozni, hiszen felügyelniük kell a képességvizsgán, majd javítaniuk kell a dolgozatokat.

A másik probléma az infrastruktúra kapcsán merül fel, hiszen kötelező kiüríteni azokat az iskolaépületeket, ahol a képességvizsga és a dolgozatok javítása zajlik, így ott nem működhet semmilyen más tevékenység, jelezte korábban Kiss Imre.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

„Az biztos, hogy úgy vizsgát nem lehet szervezni, hogy az egyik folyósón tanítás van, a másikon meg vizsgát szervezünk, vagy a folyósó egyik felében tanítunk, a másik felében vizsgáztatunk. Ez ki van zárva. Ahhoz, hogy a megfelelő feltételeket biztosítsuk a vizsgára, üres épület kell” – szögezte le a Maszol megkeresésére a székelyföldi tanfelügyelő, hozzátéve: az oktatási minisztérium az iskolák vezetőségére bízta, hogyan szervezik meg az utolsó tanítási hetet.

Így a megoldás iskolánként változik. Ott, ahol például több épületegyüttesben zajlik a tanítás, megtehetik, hogy az egyik épületben vizsgaközpontot alakítanak ki, és a másikban órákra járnak a gyerekek. Előfordul az is, hogy délután hívják vissza a többi évfolyamot pár órára, de a legjellemzőbb, hogy az utolsó tanítási héten felfüggesztik a szemtől szemben történő tanítást mindazoknak, akik nem képességvizsgáznak. A tanügyminisztérium javaslata szerint ekkor online kell megtartani az órákat, mondta el Kiss Imre.

A magyar tagozatos diákok esetében a jövő héten két iskolai nappal lehet számolni, mert a pünkösdöt már megünnepeltük májusban, így hétfőn is mennek iskolába azok, akik nem most ünneplik a pünkösdöt, és szerda is tanítási nap, mert akkor sincs vizsga. Az online oktatásra  sajátos órarendet kell kidolgozni, mert számos tanár – bizottsági tagok, javítótanárok – a képességvizsga miatt nem tud órát tartani. Évzáró ünnepségeket is csak péntek délután vagy szombaton lehet tartani ott, ahol vizsgaközpont működik, az utolsó tanítási hét alapos átszervezést igényel minden iskola részéről.

banner_fqCTjirk_Double Rise 3oo.jpg
banner_slFPWcPP_WhatsApp Image 2021-07-23 at 15.48.23 79o.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?