Zárt kapukat döngetett Erdélyben Márki-Zay Péter

Zárt kapukat döngetett Erdélyben a magyarországi ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje, Márki-Zay Péter, akinek csapata több erdélyi magyar önkormányzati vezetőt is megkeresett a személyes találkozás ajánlatával, az RMDSZ-es településvezetők azonban „nem tartják időszerűnek” a lehetőséget.

Amint a Maszolon megírtuk, Székelyudvarhely polgármestere, Gálfi Árpád szokatlan kérdéssel fordult kedden a nyilvánossághoz közösségimédia-oldalán: arról kérdezte követőit, hogy fogadja-e hivatalában Márki-Zay Pétert, Hódmezővásárhely polgármesterét, aki a múlt héten lezárult magyarországi ellenzéki előválasztás győzteseként a látszólag egyesült magyarországi ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje Orbán Viktor magyar kormányfővel szemben.

Az ügy nagy nyilvánosságot kapott, főleg hogy a székelyudvarhelyi elöljáró leírta, „megvan a véleménye” az anyaországi ellenzéki összefogásról és azokról, akik képesek összefogni Gyurcsány Ferenccel, és megjegyezte, hogy ő maga a Fidesz-kormányt tartja a város „hiteles partnerének, és hogy személy szerint nem szeretne részt venni a várost támogatók ellenfelének kampányában. Mivel azonban úgy érezte, hogy nem a saját meggyőződését kell képviselnie és nem a magánvéleménye szerint kell cselekedjen, az udvarhelyiekhez fordult tanácsért. Néhány óra alatt ezernél is többen válaszoltak a Facebook-bejegyzésre, elsöprő többségben mondtak határozott nemet az anyaországi vendég fogadására, bár akadt néhány józanabb hozzászóló is, aki a diplomáciai protokollra hivatkozva a vendég fogadását támogatta. Bár a válaszok nagyon nagy többsége egyértelműen az elöljáró felvetésével értett egyet, Gálfi Árpád szerdán reggelre törölte a bejegyzését.

A magyarországi Telex hírportál a bejegyzést látva Márki-Zay Péternél érdeklődött az erdélyi túrával kapcsolatban. Kiderült, a körutat a hódmezővásárhelyi önkormányzat szervezi, és főként testvérvárosi látogatások vannak benne. Kiderült, hogy a testvértelepülésektől pozitívak a visszajelzések, de a többi településről Márki-Zay Péterék eddig nem igazán kaptak biztató válaszokat.

A Maszol információi szerint Márki-Zay Péter stábja több erdélyi önkormányzattal is kapcsolatba lépett, felajánlva számukra a találkozás lehetőségét a hódmezővásárhelyi polgármesterrel, a magyar ellenzék közös miniszterelnök-jelöltjével, azonban zárt kapukat döngettek, mert az erdélyi magyar önkormányzatok vezetői nem tartják időszerűnek a megkeresést.

Horváth Anna, az RMDSZ önkormányzatokért felelő ügyvezető alelnöke a Maszol megkeresésére elmondta, értesültek arról, hogy az elmúlt napokban több RMDSZ-es önkormányzati vezetőt is megkerestek hasonló kéréssel. Tudomásuk szerint  ezek a találkozók – többek között a járványügyi helyzet okán – elmaradnak. Ugyanakkor Horváth Anna arra is emlékeztetett , hogy a magyar ellenzéki koalíciónak egy része „nem is olyan régen az RMDSZ ellen korteskedett és román párt támogatására buzdította az erdélyi magyarságot, amikor mi az önkormányzati és a parlamenti magyar képviseletért küzdöttünk”, egy másik része pedig „ma sem bánja azt, hogy az állampolgárság kiterjesztéséről szóló népszavazási kampányban 23 millió román munkavállaló megjelenésével riogatott Magyarországon.”

Horváth Anna arra utalt, hogy 2020 szeptemberében, majd decemberében is a Momentum elnöke, Fekete-Győr András támogatásáról biztosította a nem sokkal korábban létrehozott román ellenzéki pártot. Korábban pedig, Gyurcsány Ferenc azt nyilatkozta, hogy ma sem bánja, sőt helyesnek tartja a 2004. december 5-ei egyszerűsített honosításról szóló népszavazásban folytatott ellenkampányukat.

(Nyitókép forrása: Márki-Zay Péter Facebook-oldala)

Kapcsolódók

Kimaradt?