Külügyminiszter: Románia elítéli Alekszej Navalnij letartóztatását

Bogdan Aurescu román külügyminiszter hétfőn felidézte, hogy Románia elítéli az orosz ellenzéki politikus, Alekszej Navalnij letartóztatását. A román diplomácia vezetője Brüsszelben vesz részt az Európai Unió külügyminisztereinek találkozóján.

Az ülés előtt Aurescu úgy nyilatkozott: hivatali kollégái előtt meg fogja erősíteni, hogy Románia elítéli és antidemokratikusnak, elfogadhatatlannak tartja Navalnij letartóztatását. A külügyminiszter szerint a megbeszélésen fontolóra veszik egy szankció elfogadását is ez ügyben.

„A hétvégén láthattuk, hogy számos oroszországi városban agresszíven lépnek fel a tüntetőkkel szemben. A gyülekezési szabadság és a véleménynyilvánítás szabadsága alapvető, megsemmisíthetetlen emberi jog, és ezeket tiszteletben kell tartani” – jelentette ki.

Az EU külügyminisztereinek tanácskozásán az EU partnereinek szánt oltásokról is szó lesz.

„Románia teljes mértékben támogatja egy olyan mechanizmus elfogadását, amely a nyugat-balkáni országokat, valamint a Keleti Partnerség államait segíti oly módon, hogy azok is részesüljenek az Európai Unió által biztosított oltásokból. Úgy gondolom, hogy ez egy fontos kezdeményezés, mert az EU nem lehet biztonságos és egészséges, ha az Európai Unió szomszédjai nem biztonságosak és egészségesek” – fogalmazott Bogdan Aurescu.

A külügyminiszter kijelentette: továbbra is támogatja a transzatlanti partnerség megerősítését, mivel az Európai Unió és az Amerikai Egyesült Államok közösséget alkot mind az értékrend, mind a biztonsági kihívások terén.

(Címlapkép: Bogdan Aurescu - Facebook)

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?