Túlterheltek voltak tavaly a Szilágy megyei bíróságok

A jelenlegi járványügyi helyzet miatt megváltozott szervezési intézkedések, az elbírálandó ügyek számának növekedése, a személyzet létszámingadozása és a betöltetlen bírói állások voltak azok a fő nehézségek, amelyekkel a Szilágy megyei bíróságok szembesültek a tavaly, és amelyek negatívan befolyásolták a hatékonysági mutatókat – tájékoztatott a Szilágy Megyei Törvényszék.

Az egyik legnagyobb gondot a személyzet hiánya jelentette. Mind a Szilágy Megyei Törvényszék, mind a helyi bíróságok esetében a bírói álláshelyek jelentős része – ha csak ideiglenesen is – betöltetlen maradt, ami kedvezőtlenül hatott az elvégzendő munkára, mivel nőtt az egy bíróra jutó ügyek száma, és ez nagy terhet rótt rájuk. A kisegítő szakszemélyzetet illetően a bírósági jegyzőkönyvvezetőket delegálás útján év közben egyik bíróságról a másikra helyezték át – ismertette a törvényszék sajtóreferense, aki elmondta, a megye két települése, Nyirsid és Alsóegregy a Zsibói Bíróság kerületéből a Zilahi Bíróságéba került át.  

Szinte minden téren nőtt a megoldandó ügyek száma

A Szilágy Megyei Törvényszéknek, mint önálló bíróságnak tavaly összesen 4280 megoldandó ügye volt, ami 643-mal (17,68 százalék) több, mint 2020-ban. 3041 ügyben ítélet született, ebből 615-öt megfellebbeztek.

Tavaly a Szilágy Megyei Törvényszék bíróságai, a zilahi, szilágysomlyói és a zsibói 17 147 ügyben hozott döntést, 144-gyel több esetben, mint 2019-ben, akkor 12 119 ügyben döntöttek.A zilahi törvényszék épülete | Fotók: Kulcsár Mária

A polgárjogi részleget illetően, a polgárjogi, közigazgatási és adóügyi peres ügyek, társadalombiztosítások, szakemberekkel folytatott jogviták, a kiskorúak és családok ügye, csődeljárások és a munkaügyi jogviták területén a Szilágy megyei törvényszéknek 3651 megoldandó esete volt, 22,48 százalékkal több, mint előző évben.

A polgárjogi ügyekben 23,98 százalékos, a közigazgatási és adóügyi peres ügyekben 17,28 százalékos, a szakemberekkel folytatott jogviták esetében 136,92 százalékos, a kiskorúak és családok ügyeiben 35,17 százalékos, a csődeljárás terén 21,98 százalékos, a munkaügyi jogvitás ügyekben 9,90 százalékos növekedés volt.

A büntetőjog területén a tavaly 629 ügyben hoztak döntést, ami az előző évhez viszonyítva 4,12 százalékos csökkenést jelentett, ebből elsőfokon 483-at bíráltak el, a többi a fellebbezés kategóriájába tartozott.

Több eset jut egy bíróra 

Megnőtt az egy bíróra jutó ügyek száma, míg 2020-ban 375, a tavaly 479 esetben kellett döntést hozniuk. A hatékonyságot figyelembe véve a megoldási arányt illetően nagyon jól teljesített a szilágysomlyói (119,20 százalék) és a zilahi bíróság (106,90 százalék).

A szilágysomlyói bíróság székhelye | Fotó: Kulcsár Mária

Szilágy megyében 36 bírói állás van, ebből 16 a törvényszéken és 20 a három bíróságon. A Szilágy megyei törvényszéken a 16 álláshelyből 15-öt töltöttek be, viszont tavaly szeptembertől már csak 14 bíró dolgozott, mivel egy a Hargita Megyei Törvényszékhez került 6 hónapra. A zilahi bíróságon a 11 bírói állást további kettővel egészítették ki, Szilágysomlyón a négyből év végére egy betöltetlen maradt, Zsibón az ötből 2021 végén két vezetői álláshely volt betöltetlen.

A döntésre váró ügyek számának növekedése nem az előző évről megmaradt eseteknek, hanem az újaknak tudható be, ezekből 16,63 százalékkal több volt, mint 2020-ban. A zsibói bíróságnál aggodalomra ad okot, hogy az ügyek száma évről évre nő, ami azt eredményezi, hogy az eljárások időtartama túlzottan és indokolatlanul elhúzódik. 2022-ben folytatódik a szilágysomlyói bíróság székhelyének felújítása és a zilahi igazságügyi palota bővítése – ismertette a Szilágy Megyei Törvényszék szóvivője.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?